Schoon Water tip: Evalueren vergelingsziekte in de bieten

De schade door vergelingsziekte lijkt dit jaar mee te vallen. Af en toe een geïnfecteerd blaadje zorgt niet voor opbrengst verliezen. Door in het voorjaar de schadedrempel voor bladluizen goed in de gaten gehouden, is er niet altijd een bespuiting nodig geweest. Dit scheelt minimaal één bespuiting, wat uiteindelijk geld bespaart voor de teler en zorgt voor minder milieubelasting.

Belangrijk is om te letten op de schadedrempels: spuiten tegen luizen is niet altijd direct nodig. In het perceel op de foto rechtsboven is geen bespuiting uitgevoerd, en uiteindelijk is de vergelingsziekte minimaal. Er zijn verschillende bladluizen die vergelingsvirussen kunnen overbrengen, onder andere: groene perzikluis, sjalotteluis, aardappeltopluis en zwarte bonenluis.

Schadedrempel zwarte bonenluis
Mei/juni: 50% van de planten is zwaar gekoloniseerd (30-50 luizen).
Juli: 75% van de planten is zeer zwaar gekoloniseerd (>200 luizen).

Schadedrempel groene perzikluis, sjalotteluis en aardappeltopluis
Mei en begin juni: meer dan 2 luizen per 10 planten.
Tweede helft van juni: meer dan 5 luizen per 10 planten.
Eerste helft van juli: meer dan 50 luizen per 10 planten.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips, Vollegrondsgroente met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.