Schoon Water tip: trips in uien

De komende periode wordt geen zomers weer verwacht, waardoor trips minder kans heeft een plaag te worden. Dit betekent niet dat trips geen problemen kunnen geven. Controleer uw gewas regelmatig en laat de komende bespuiting afhangen van de weersvoorspelling. Bij regelmatig wat regenbuien en temperaturen onder de 20 graden zal de uitbreiding van trips meevallen. Dan is het wellicht verstandig om de bespuiting uit te stellen tot de temperatuur weer stijgt. Belangrijk: de tripsdruk is perceelsafhankelijk!

Goede werking Batavia
De afgelopen jaren hebben we de beste resultaten gezien bij een vroegtijdige inzet van 0,75 ltr Batavia en 2 ltr olie per ha. Door dit in te zetten zodra de eerste tripsen worden waargenomen, kunnen de tripsen goed onderdrukt worden. Pas de middelen toe bij een hoge luchtvochtigheid, zodat de opname goed is. Het advies is om de 0,75 ltr Batavia te combineren met 2 ltr Robbester (of Tipo) per ha.

Gebruik Batavia of Benevia?
Het gebruik van Batavia heeft naast een goede werking op trips het bijkomend voordeel dat het een milieuvriendelijk middel is en minder effect heeft op de natuurlijke vijanden. Batavia scoort laag in milieubelastingspunten en is gunstiger voor het oppervlakte- en grondwater. Een andere optie is spuiten met 0,75 ltr Benevia per ha, als je met 97,5% driftreductie kan spuiten. Let op, dit middel heeft een hogere milieubelasting dan Batavia en mag bovendien niet gespoten worden in grondwaterbeschermingsgebieden.

Werking middelen
Bij een goede opname van de middelen bedraagt de werkingsduur circa 2-3 weken. Deze middelen bij voorkeur niet combineren met andere middelen, dus apart houden van andere bespuitingen. Gebruik bij beide middelen minimaal 400 ltr water per ha.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips, Vollegrondsgroente met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.