Schoon Water tip: Vaste planten in driehoeksverband

Vaste plantentelers kunnen intensiever kweken door op bredere bedden te planten en te planten in driehoeksverband. Dit is een vrij nieuwe ontwikkeling in de plantenteelt, waardoor je minder paden en kleinere plantafstanden hebt. Dit resulteert in een intensievere teelt voor vaste planten en verlaagd bovendien de warmte stress in de beginfase van de teelt en de onkruiddruk.

Driehoeksverband
De bed-breedte en rijafstand bepalen de ruimtebenutting op het perceel. Bij de vaste plantenteelt is het uitplanten in sleuven een veel gebruikte plantmethode. Hierbij heb je meer ruimte tussen de planten en meer paden. Een vrij nieuwe ontwikkeling is het planten in een driehoeksverband. Dit kan gedaan worden door het boren van plantgaatjes met een plantmachine (zie foto’s).

Hogere productie
Door vaste planten in driehoeksverband te planten creëer je kleinere plantafstanden en wordt het beschikbare teeltoppervlak intensiever benut. Combineer je dit met bredere teeltbedden (tot 1.80m breed), dan neemt je beschikbare teeltoppervlakte met zo’n 10-15% toe. Bovendien stijgt aantal planten per ha met zo’n 25-30%.

Plantgatboormachine in combinatie met plantkar.

Overige voordelen
Het planten op deze wijze heeft naast het resulteren van een intensievere teelt nog een aantal voordelen. Doordat de afstand tussen de planten kleiner is, zullen de bedden sneller dichtgroeien. Dit zorgt ervoor dat er minder warmte stress in de beginfase van de teelt ontstaat. Daarnaast biedt het snelle dichtgroeien van de bedden meer concurrentie tegen onkruiddruk.

Minder stress en minder onkruid zorgt voor een sterkere plant en een beter teeltresultaat. Er zijn bovendien minder chemische middelen nodig voor ziekte- en onkruidbestrijding en dat is ook nog eens beter voor het milieu, grond- en oppervlaktewater!

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.