Schoon Water tip: Preventie echte meeldauw

De schimmelziekte echte meeldauw wordt veroorzaakt door veel verschillende soorten schimmels. Welke soorten schimmels aanwezig zijn, is afhankelijk van het gewas. Echte meeldauw is onder andere te vinden op snijheesters, zomerbloemen en vaste planten, maar komt ook bij veel verschillende gewassen voor.

Ontwikkeling echte meeldauw
De ontwikkeling van deze schimmel verloopt het snelst bij temperaturen tussen de 20-28 graden Celsius. Een hoge luchtvochtigheid versnelt de kieming van sporen, maar remt de productie van nieuwe sporen. Veel luchtcirculatie (bijvoorbeeld in de tunnel of kas) helpt mee om deze schimmel te verspreiden.

Preventieve maatregelen
Er zijn verschillende maatregelen die genomen kunnen worden om echte meeldauw in de planten te voorkomen:

  • Kies resistente en/of sterke soorten en rassen.
  • Bladmeststoffen met calcium en kalium versterken de celwanden. Dit maakt het lastiger voor de schimmel om in de bladeren te komen.
  • Een constante, gelijkwaardige groei geeft een sterkere plant en afweer. Vooral niet een te snelle groei! Houdt hiermee rekening bij de bemesting.
  • Voldoende luchtcirculatie (plantdichtheid).
  • Bij warm weer, beter één keer goed water geven, dan meerdere keren een korte tijd.
Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.