Schoon Water tip: Biologisch afbreekbaar folie

Biofolie is een zwart of zwart/wit folie dat biologisch afbreekbaar is en voldoet aan de normen voor biologische en ecologische teelten. Er zijn verschillende diktes op de markt. Het folie kan gebruikt worden als bodembedekker in vaste planten en snijheesters tegen onkruid. Hierdoor zijn er minder onkruidbestrijdingsmiddelen nodig en dit is beter voor het grond- en oppervlaktewater en het milieu.

Zwart of zwart/wit folie?
Het zwart/witte folie heeft als voordeel dat de witte zijde het licht weerkaatst, waardoor het minder warm wordt onder de folie. Bij extreme hitte zorgt dit er dan voor dat het gewas niet te warm wordt en niet verbrand.

Voorkom onkruidgroei
Het biologisch afbreekbaar folie wordt gebruikt als afdekmateriaal tegen onkruid. Het is ideaal bij het planten van pluggen, P9 en klein wortelgoed. Zo blijft de bodem afgedekt en de onkruiddruk laag. Wanneer biofolie een alternatief is voor handmatig wieden, dan zijn de kosten zeker ook terug te verdienen door minder arbeid.

Werking
De zijkanten en kopkanten van de bedden moeten goed worden ingewerkt, om wegwaaien van het folie te voorkomen. Eventueel kan er ter versteviging ook wat grond op het folie worden gelegd.

Het folie heeft meerdere voordelen, naast onkruid voorkomen. Het houdt vocht vast bij extreem weer. Daarnaast hoeft het folie niet opgeruimd te worden, omdat het na een aantal maanden vanzelf afbreekt. Het folie begint na ongeveer 3-4 maanden te scheuren, afhankelijk van de dikte en het gebruik. Later in het jaar kan dan weer compost, houtsnippers of andere materialen aan de bodem toegevoegd kunnen worden. Wanneer het folie onder wordt gewerkt, is het grootste deel na 3 maanden afgebroken.

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.