Schoon Water tip: Extra handvaten voor de bestrijding van Phytophthora in aardappelen

Afgelopen weekend waren er diverse infectiekansen voor Phytophthora. En dit zal de komende periode ook nog wel zo blijven. Blijf de percelen dus regelmatig controleren. Om u enkele handvaten te geven “hoe” de juiste toepassing uit te voeren, is het makkelijk onderstaande drie criteria als basis te gebruiken. Dat voorkomt onnodig gebruik van middelen.

  1. Nog ‘schoon’ gewas

Phytophthora aantasting. Rechtse plant: levende phytophthora (schimmelpluis op grens van bruin en groen). Linker plant: dode phytophthora (scherp grensvlak dood en levend blad).

Ben je te laat met spuiten door onverwachte weersomstandigheden of iets dergelijks? Had de toepassing eigenlijk 1-2 dagen eerder moeten gebeuren, maar het gewas is nog schoon? Kies dan voor een toepassing 0,6L Amphore Flex per ha (i.c.m. Cymoxanil voor 48u terugwerkende kracht).

  1. Enkel blaadje met Phytophthora

Constateer je “een enkel blaadje” met phytophthora? Voeg dan de komende twee toepassingen 2L Proxanil per ha toe aan de bestaande mix. Wanneer je de phytophthora direct na een toepassing ontdekt, spuit dan direct de 2L Proxanil “apart” ertussendoor.

  1. Meerdere planten aangetast

Vind je een forse aantasting in de percelen: oftewel meerdere planten en/of stengels zijn aangetast met phytophthora? Voeg dan aan de eerstvolgende twee toepassingen 1,6L Infinito met een toevoeging van 0,2kg Curzate Partner of 0,5L Cymbal Flow per ha toe. Doe dit met een interval van max. 5 dagen. Vervolgens aansluitend een blok met Zorvec Enicade.

Milieubelasting Phytophthora middelen

De bovenstaande Phytophthora middelen, hebben allemaal een vergelijkbare, lage milieubelasting (zie tabel 1). Dat wil niet zeggen dat we niet kritisch moeten zijn in het gebruik ervan. Gebruik daarom bovenstaande ‘praktische criteria’ om extra handelingen en\of toepassingen te voorkomen.

Tabel 1. Milieubelastingpunten voor de Phytophthora-middelen in deze Schoon Water tip.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, phytophthora, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.