Schoon Water tip: Schade aan prei door hagel en veel regen

De zware regen- en hagelbuien van de afgelopen tijd geven schade aan de prei percelen. Hagel geeft een directe schade door de opperhuid van de prei te beschadigen. Schimmels maken hierdoor meer kans om de plant binnen te komen. De vele regen zorgt bovendien voor indirecte schade aan het gewas. Veel regen achter elkaar maakt de grond zuurstofarm, waardoor de ziektedruk in de prei toeneemt.

Wanneer je percelen met gewasschade door hagel en regen hebt zoals hierboven beschreven staat, is snel ingrijpen vereist. Een schimmelbestrijding is dan zeker op zijn plaats. Er zijn voldoende (goede) middelen om uit te kiezen, bekijk daarom de milieubelastingkaart (tabel 1) om voor een milieuvriendelijke toepassing te kiezen.

Tabel 1. Middelen die gebruikt kunnen worden voor ziektebestrijding in prei en het effect op milieu en natuurlijke bestuivers en bestrijders.

De milieubelasting is opgedeeld in: effect op waterleven, bodemleven en grondwater. Middelen die groen zijn hebben een ‘lage’ milieubelasting en dus een minder groot effect hierop. Let op, deze middelen zijn daarom nog niet goed voor het milieu. Het is altijd belangrijk om te voorkomen dat er onnodig of te veel gespoten wordt.

Om de prei op dit moment te beschermen tegen schimmels kan gekozen worden voor: Enervin SC, Flint, Rudis, Azoxystrobin 250 g/ltr (dit zit in diverse middelen), Amistar, Ortiva of Mirador. Deze middelen zijn effectief maar hebben een lage milieubelasting en zijn hierdoor minder schadelijk voor het oppervlakte- en grondwater in vergelijking met andere middelen. Let op: Azoxystrobin 250 g/ltr, Amistar, Ortiva en Mirador kunnen niet gebruikt worden in grondwaterbeschermingsgebieden.

Daarnaast kan het, na de vele regen, goed zijn om de grond los te trekken. Hierdoor kan je weer zuurstof in de grond brengen, wat belangrijk is om de prei weerbaarder te maken en minder vatbaar voor ziektes.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips, Vollegrondsgroente met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.