Schoon Water tip: Pyrethroïden vermijden in prei

Het is belangrijk om zo min mogelijk pyrethroïden in te zetten in de teelt van prei. Pyrethroïden bestrijden niet alleen de plaag, maar ze pakken ook nuttige organismen aan. Deze nuttige organismen helpen ook mee in plaagbestrijding en doen dit zonder milieubelasting. Voorkom dus het gebruik van pyrethoroïden.  Deltamethrin (Decis) en Karate Zeon zijn middelen die hieronder vallen en toegelaten zijn in de preiteelt.

Larven van trips in de prei.

Bestrijding van trips

Voor de bestrijding van trips is het belangrijk om niet teveel pyrethroïden in te zetten. Dit jaar is dat goed mogelijk. Het middel Benevia heeft opnieuw een tijdelijke vrijstelling gekregen voor de bestrijding van trips in de onbedekte opkweek en in de teelt van prei. De tijdelijke vrijstelling in de onbedekte opkweek van prei geldt tot 31 augustus. In de productieteelt geldt de vrijstelling tot 16 oktober.

Controleer tijdig en reageer snel

Controleer de prei percelen tijdig en regelmatig op de aanwezigheid van trips. Grijp meteen in bij de eerste waarneming van tripsen en daarmee de start van aantasting. Dit zorgt ervoor dat erger ‘kwaad’ voorkomen wordt. Hierdoor hoeft er later in het seizoen niet extra gespoten te worden tegen trips.

Advies

Het advies is om middelen af te wisselen. Zo voorkom je dat de trips resistent wordt tegen het gebruikte middel. Afwisselen is effectiever dan bijvoorbeeld alleen Benevia te spuiten. Een goed wisselschema met de volgende middelen voorkomt resistentievorming: Tracer, Benevia en Vertimec. Het voorkomen van resistentievorming resulteert in een effectievere bestrijding en dat is uiteindelijk ook beter voor het milieu.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips, Vollegrondsgroente met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.