Schoon Water tip: Ziektebestrijding in suikerbiet

Het is goed om nu alvast na te denken over de bestrijdingsstrategie voor ziekten in suikerbieten. De afgelopen jaren is Cercospora de meest voorkomende ziekte in de bieten. Het is lastig om deze ziekte goed te bestrijden, met name in de zandgebieden. Vaak wordt er veel gespoten en blijft er toch veel aantasting. Zeker op bedrijven met een intensieve bietenteelt is een goede bestrijding van Cercospora van groot belang.

Cercospora in een suikerbietblad

Verhoogde infectiekansen?

Infectiekansen door Cercospora beginnen pas bij dagtemperaturen vanaf 25 graden, nachttemperaturen vanaf 15 graden en met een hoge luchtvochtigheid. Wanneer dit het geval is voor een bepaalde periode, dan kan een bestrijding overwogen worden. Moet u op dit moment dan snel een bespuiting uitvoeren? Nee, dit blijft sterk afhankelijk of in uw eigen percelen of directe omgeving een allereerste aantasting te vinden is. Door zorgvuldig om te gaan met bespuitingen, voorkom je onnodig spuiten van chemicaliën en blijft het oppervlakte- en grondwater schoner.

Regelmatige controle

Het blijft belangrijk om uw bietenpercelen goed te controleren. Herkenning van de ziekte is vaak lastig. Bij twijfel adviseren wij om het blad op te (laten) sturen naar het IRS en niet zomaar een bespuiting uit te voeren. Raadpleeg tevens het BAS-systeem van Suiker Unie om te zien hoe de infectiekansen in uw regio zijn. Vindt u aantasting in uw perceel of zijn de infectiekansen hoog, voer dan een bespuiting uit.

Bestrijding

Wordt er Cercospora gevonden, zet dan, waar nog beschikbaar, Opus Team in. Bij aantasting van Stemphylium, start met Spyrale. De middelen met de beste nevenwerking tegen Stemphylium zijn Spyrale, Retengo Plust en Sphere. In tabel 1 staan de middelen die gebruikt kunnen worden met dosering, aantal toepassingen en kosten. Let op: in grondwaterbeschermingsgebieden mogen de middelen Opus Team, Spyrale, Borgi en Mirador Xtra niet!

De toegestane middelen voor ziektebestrijding in de suikerbieten:

 

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips, Vollegrondsgroente met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.