Schoon Water tip: Onkruidbeheersing in groenbemesters

Diverse percelen voor vaste planten zijn of worden nog ingezaaid met groenbemesters. De keuze van de groenbemester hangt af van het beoogde doel; aaltjes bestrijding of structuurverbetering (organische stof productie). Belangrijk bij het inzaaien van groenbemesters is het beheersen van de onkruiddruk. Door op tijd te spuiten kunnen de groenbemesters optimaal groeien en krijgen onkruiden minder kans zich te ontwikkelen. Er zijn dan uiteindelijk minder bespuitingen nodig, wat beter is voor het oppervlakte- en grondwater.

Groenbemester Tagetes

Tagetes

De groenbemester Tagetes wordt vaak ingezet tegen wortellesieaaltjes. Deze aaltjes vermeerderen zich op diverse soorten onkruiden en veroorzaken schade aan de wortels van de planten. Voor optimale groei van de groenbemester is het beheersen van de onkruiddruk van belang.

Voor de onkruidbestrijding in Tagetes zijn Goltix en Fenmedifam geschikt. Voer de eerste bespuiting uit circa 10 dagen na opkomst als Tagetes het tweede bladstadium heeft bereikt met 1 kg Goltix en 1-2 l fenmedifam per ha. Spuit bij donker weer en een temperatuur beneden 20°C. Herhaal de bespuiting na circa 10 dagen met een iets hogere dosering.

Een kleine stikstofgift van ca. 40kg/ha na de onkruidbestrijding versnelt de weggroei van Tagetes. Tagetes groeit dan snel de grond dicht, zodat onkruiden minder kans krijgen om zich te ontwikkelen. Bovendien zorgt Tagetes voor een goede aaltjes bestrijding, waardoor hier geen bestrijdingsmiddelen voor nodig zijn.

Japanse haver

In grasachtige groenbemesters, zoals Japanse haver, kan worden gespoten met Primus of Primstar tegen breedbladige onkruiden.

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.