Schoon Water tip: Haagwinde bestrijding in maïs

Haagwinde is een toenemend probleem in o.a. bieten en aardappelen. De oorzaak hiervan ligt vaak in de mais, dan wordt er weinig aan de bestrijding gedaan. Ook de bestrijding in granen valt vaak tegen omdat haagwinde zich daar weinig in ontwikkelt.  Nu is het een goed moment om te starten met de bestrijding van haagwinde in de maïs.

haagwinde in de mais

Haagwinde in de mais

Een late bestrijding heeft de voorkeur omdat er dan meer blad is gevormd en de haagwinde is hersteld van de eerste bespuiting. Een onderblad-rijenbespuiting is lastig, want veel maïs-percelen zijn nu al aan de grote kant. Een volveldse bespuiting met slangen aan de boom is nu nog goed mogelijk. Enkele loonwerkers zijn hierop ingericht. Wanneer alleen aan de buitenkant ingroei plaatsvindt is een rondgang aan de buitenzijde voldoende om verdere uitbreiding tegen te gaan.

Bij onderblad toepassing kan 99 ml Primus, 0,75 ltr Monsoon Active of 0,6 ltr Banvel gebruikt worden. Spuiten bij groeizaam warm weer! RV van boven de 60% is belangrijk voor een goede opname en werking. Niet spuiten bij temperaturen hoger dan 25 graden.

Met het oog op volgend teeltjaar is het een optie om percelen met veel haagwinde niet te ploegen en de maïs niet kerend te zaaien. Haagwinde ontwikkelt dan sneller, waardoor deze in een vroeger stadium al beter te bestrijden is. Hierdoor bereikt u een hogere efficiëntie van uw bestrijding en denkt u na over de gezondheid van uw bodem. Er zijn uiteindelijk minder bespuitingen nodig en dit is ook beter voor het oppervlakte- en grondwater.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips, Vollegrondsgroente met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.