Schoon Water tip: Watertekort in asperges

Eindelijk weer wat regen de afgelopen week. Na een droog en warm voorjaar vielen de eerste regendruppels. Let wel op, deze regen is volstrekt onvoldoende voor de bodem en verandert niks aan de huidige droogte.

Topsterfte door concurrentie

Droogte

De afgelopen week is er wat regen gevallen, maar deze hoeveelheid is onvoldoende om de bodem op capaciteit te brengen. Het ontvouwen loof, kan tot 8 mm water per dag verdampen. Dit is enorm veel. Een keer tussendoor beregenen helpt dan niet meer.

Wat te doen?

Het is beter om nu al te beginnen met het vochtig maken van de ondergrond zodat er een behoorlijke buffer in de bodem zit. Hiervoor kan bijvoorbeeld een haspel of een druppelinstallatie gebruikt worden. Zorg dat de laag 0-100 cm voldoende vocht bevat, zodat de asperge ongestoord kan groeien. In de zomer hoeft er dan alleen aangevuld te worden tijdens de groei.

Gevolg van watertekort?

Een tekort uit zich in stress in de planten, wat zorgt voor een hogere ziektedruk. Bovendien zal topsterfte optreden (zie figuur). Zeker de jonge doorkomende stengels zullen verdrogen doordat ze niet kunnen concurreren met het al bestaande loof. Dat is puur verlies.

Waterbuffer creëren

Een waterbuffer in de grond zorgt voor minder stress voor de plant en daardoor hoeven er minder bestrijdingsmiddelen ingezet te worden tegen plagen, onkruiden en ziekten. Dit is beter voor het milieu en het grond- en oppervlaktewater.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips, Vollegrondsgroente met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.