Schoon Water tip: Ziektebestrijding van phytophthora

De afgelopen periode was schraal en droog, waarin phytophthora geen enkele kans kreeg. Nu valt er wat meer regen en is ziektebestrijding tegen phytophthora aan de orde. Wees vanaf nu alert op phytophthora. Met regenachtig weer is de beste bestrijding tegen phytophthora preventief.

Phytophthora aantasting. Rechtse plant: levende phytophthora (schimmelpluis op grens van bruin en groen). Linker plant: dode phytophthora (scherp grensvlak dood en levend blad).

Bij regenachtig weer

Maak bij regenachtig weer gebruik van preventieve bestrijding tegen phytophthora. Het is belangrijk om het interval van de bestrijding kort te houden, ongeveer 5-8 dagen.

Revus, Orvego of Versilius zijn preventieve middelen tegen phytophthora die op dit moment goed toegepast kunnen worden. Deze middelen hebben een korte aandraagtijd en een lagere milieubelasting. Met het gebruik van deze middelen wordt geen mangaan gegeven. Voeg dit, indien nodig, apart toe.

Stabiel droog weer

Bij stabiel, droge omstandigheden kan het interval tussen de bespuitingen opgerekt worden. Hierbij worden phytopthora bespuitingen uitgespaard. In droogte maakt phytophthora geen kans en het is dan ook niet nodig om extra middelen te spuiten over het gewas. Minder bespuitingen (indien mogelijk) is ook beter voor het milieu, grond- en oppervlaktewater.

Voor een infectie is de laatste bespuiting essentieel. Bij drogere omstandigheden is het uitstellen van een bespuiting geen probleem. Wees wel alert wanneer het weer omslaat en er meer regen valt.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.