Schoon Water tip: Onkruidbestrijding Mais

De keuze en combinatie voor onkruidbestrijdingsmiddelen in mais hangt af van wel of geen onderzaai en wanneer deze onderzaai ingezaaid is. Er kan hiervoor gebruik gemaakt worden van de vernieuwde milieubelastingkaart van mais. Bij een zorgvuldige onkruidbestrijding zijn er minder bodemherbiciden nodig en kunnen er bovendien middelen met een lage milieubelasting gekozen worden. Dit is beter voor het milieu!

Wel of geen onderzaai

Op kleigrond is onderzaai niet nodig. Mais kan geoogst en ingezaaid worden met een groenbemester voor 15 oktober. Dit telt dan ook mee voor de vergroening.

Op zand en lössgronden is onderzaai verplicht. Deze onderzaai kan op verschillende momenten ingezaaid worden:

  1. Tegelijkertijd met de zaai van de mais. Onderzaai is dan overwegend rietzwenk.
  2. Rond half juni wanneer de mais kniehoog (ca. 50 cm) is.
  3. Inzaai na de oogst, wanneer geoogst wordt voor 1 oktober.

Recepten

Er zijn verschillende, effectieve combinaties van onkruidbestrijdingsmiddelen afhankelijk van de grondsoort en het tijdstip van de inzaai van de onderzaai.

Op kleigronden en bij inzaai direct na de oogst voor 1 oktober: 1,5-2 ltr Laudis + 0,4 ltr Samson Extra 6% + 0,7 Frontier + 0,4 ltr Kart

Bij inzaai rietzwenk gelijk met de maiszaai: 1,5 ltr Laudis + 0,4 ltr Frontier + 0,5 ltr Kart

Bij inzaai gras bij mais ca. 50 cm (half juni): 1,5 ltr Laudis + 0,3 ltr Frontier + 0,3 ltr Samson Extra 6% + 0,5 ltr Kart

Liever geen Calaris

Combinaties met het middel Calaris zijn ook mogelijk maar geven en veel hogere milieubelasting naar het grondwater en is daarnaast ook ongewenst in grondwaterbeschermingsgebieden. Bovendien is er kans op schade in het volggewas bij o.a. bieten en conserven/groenten. Gebruik van Calaris is alleen noodzakelijk bij de aanwezigheid van ooievaarsbekje. In dit geval kan het in de volgende combinatie toegepast worden: 1,5 ltr Laudis + 0,75 tr Calaris + 0,4 Samson Extra 6% (niet na inzaai bij de mais) + 0,4 ltr Kart

Bij opslag van aardappelen kan Kart verhoogd worden tot max. 0,7 ltr of 0,25 ltr Starane Top.

Milieubelastingkaart voor mais

Kijk voor het uitvoeren van een onkruidbehandeling altijd eerst even op de milieubelastingkaart voor mais. Zie hier: MilieubelastingkaartMais. Door het kiezen voor bepaalde bestrijdingsmiddelen kan een (te) hoge milieubelasting voorkomen worden. Dit is beter voor het milieu en voor het oppervlakte- en grondwater!

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips, Vollegrondsgroente met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.