Schoon Water tip: Maak stamslabonen preventief minder gevoelig voor schimmelziekten

Stamslabonen zijn aan het einde van de teelt gevoelig voor het optreden van schimmelziekten zoals sclerotinia en botrytus. Een geringe aantasting van deze schimmelziekten heeft direct een negatieve invloed op de kwaliteit van de bonen. Hieronder staan twee maatregelen die de kans op deze schimmelziekten verlagen. Je bent daardoor minder afhankelijk van de inzet van fungiciden en een middel als Luna Privilege is minder vaak nodig. Het aantal milieubelastingspunten voor grondwater gaat op deze manier flink naar beneden.

Ruimere rijafstand

De druk van schimmelziekten kan je verlagen door te kiezen voor een ruimere rijafstand bij percelen waar je een flinke loofontwikkeling verwacht. Doorgaans zijn dit zandpercelen met wat meer organische stof in de bodem. Bij een rijafstand van 50 cm in plaats van 37,5 cm, is het gewas tijdens de vruchtzetting en afrijping meer open en daardoor sneller droog. Hierdoor is de kans op sclerotinia en botrytus lager. Onderzoek wijst uit dat de keuze voor 50 cm rijafstand op deze percelen niet ten koste gaat van de opbrengst.

Een rijafstand van 50 cm voorkomt dat het een geheel gesloten loofdek wordt.

Gebruik van Contans WG

Op percelen waar een verhoogd risico op sclerotinia vanuit de bodem is, kan je het middel Contans WG in het bouwplan opnemen. Dit middel bevat een schimmel die op Sclerotinia parasiteert. Constans WG kan je het beste voorafgaand aan de teelt van stamslabonen toepassen. Voor een goede werking van dit middel is namelijk langdurig een bodemtemperatuur nodig is van 12-25 graden.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.