Schoon Water tip: Bodemmiddelengebruik in uien

Door de droogte starten we dit seizoen met een hoge onkruiddruk. Bodemmiddelen werken slecht en onkruid is snel afgehard. Om onkruid onder controle te houden en een hoge milieubelasting te vermijden is het belangrijk om de juiste momenten voor bestrijding te benutten.

Zaaiuien in droge omstandigheden

Door voor de opkomst van zaaiuien en in het krampstadium al onkruid te bestrijden (zie tabel 1), start u de vlagbladperiode zo schoon mogelijk. Hierdoor kan de milieubelasting beperkt blijven.

Tabel 1. Middelengebruik voor zaaiuien in droge omstandigheden.

Voor opkomst Krampstadium Vanaf 3 cm pijpje
Afbranden met 0,5 Bromotril 250 SC en 1 ltr olie spuit Contactherbiciden (0,25 ltr Bromotril 250 SC en 0,1 ltr Starane Top) Contactherbiciden (afhankelijk van hoeveelheid onkruid en afharding)

Lentagran WP voor specifieke onkruiden (zoals knopkruid, melganzevoet en nachtschade). Let op: geeft hogere MilieuBelastingPunten voor grondwater. Basagran voor o.a. hondspeterselie, kamille, kleefkruid, knopkruid en nachtschade geeft een lagere milieubelasting.

Plantuien in droge omstandigheden

Het is belangrijk om in de beginperiode, als uien nog klein zijn en weinig in groei geremd worden, onkruid te bestrijden. Dit kan met contactmiddelen:

  • Bromitril/Emblem Flow
  • Basagran
  • Lentagren WP
  • Starane Top

Bij aanwezigheid van grotere melde en een goed afgehard gewas kan Boxer samen met Bromotril gebruikt worden. Let op: deze combinatie breekt de waslaag van uien af, dus wacht hierna minimaal één week met spuiten van contactherbiciden.

Zaai- en plantuien in vochtige omstandigheden

Onder vochtige omstandigheden is het belangrijk dat u bodemmiddelen aanvult. Vanaf opkomst kan o.a. Wing P, AZ 500, Chloor en Stomp worden gespoten. Kies altijd voor Wing P (i.p.v. Stomp), totdat de uien in vlagstadium staan. Wing P bestrijdt ook divers klein onkruid, waardoor er minder contactherbiciden toegepast hoeven worden. Pas in vlagbladstadium alleen Chloor, AZ 500 en Stomp toe.

Chloor: de contact werking is het best in koude en vochtige omstandigheden. Bij gebrek aan natte grond, pas Chloor toe in de avond (dauwnacht). Let op de dampbewerking van Chloor voor bloeiende gewassen in de buurt.

Grasbestrijding in het latere seizoen

Kies later in het seizoen bij een grasbestrijding voor Centurion Plus en niet voor Gallant 2000 of Fusilade Max. Deze heeft de beste werking en een lagere milieubelasting. Pas deze bestrijding toe onder groeizame omstandigheden vroeg in de ochtend.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips, Vollegrondsgroente. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.