Schoon Water tip: Insecten in bieten

Bij langdurige droogte zijn er op zandgronden al snel activiteit van verschillende insecten. Door het huidige schrale weer zien we dan ook al bovengrondse springstaarten en op sommige percelen al enkele zwarte bonenluizen. Bestrijding van bovengrondse springstaarten is meestal niet nodig, ze zorgen zelden voor schade. De zwarte bonenluis heeft echter meer aandacht nodig.

Zwarte bonenluis

SuikerbietAls je de zwarte bonenluis in je percelen vindt, monitor de populatie. Hanteer de schadedrempel, voordat je overgaat op bestrijding. Voor mei/juni is dit: meer dan 50% van de planten is bezet met kolonies van 30-50 luizen.

Natuurlijke vijanden

Gebruik zo min mogelijk pyrethroïden. Dit bestrijdt niet alleen de plaaginsecten maar ook de natuurlijke vijanden. Natuurlijke vijanden zijn hard nodig voor de beheersing van bietenvliegen en bladluizen later in het seizoen!

Zware aantasting van bladinsecten

Wees voorzichtig met de onkruidbestrijding, maar stel dit bij zware aantasting door bladinsecten niet uit. Het spuiten van herbiciden op aangetaste bladeren kan een gewasreactie geven, maar leidt bijna nooit tot schade.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.