Schoon Water tip: Afdekmateriaal in de containerteelt

Door het toepassen van afdekmaterialen krijgen onkruiden en mos veel minder kans om zich te ontwikkelen. Hierdoor zijn minder chemische middelen nodig, wat positief is voor de milieubelasting van het oppervlaktewater en de bodem. Daarnaast kost het aflever klaar maken van de potten vaak veel minder arbeid, omdat de potten weinig of geen onkruid en mos bevatten.

Het afdekken van potten wordt in de praktijk steeds meer toegepast, zeker nu vanaf juni het bestrijdingsmiddel Mogoton (quinoclamine) niet meer is toegelaten. In opdracht van fabrikanten, onderzocht Delphy in 2019 de gebruikswaarde van verschillende typen afdekmaterialen bij de teelt van Thuja occidentalis ‘Smaragd’ in een 3-liter pot. Alle zeven materialen blijken erg effectief tegen onkruid en mos. 

Proefopzet

Net als in de praktijk zijn Thuja’s opgepot in maart en op een lava-containerveld geteeld tot leverbaar eindproduct in november. Op de proefveldjes zijn zeven verschillende afdekmaterialen gebruikt en het controleveld had geen afdekmateriaal. Er zijn in totaal drie waarnemingsronden uitgevoerd met een interval van enkele weken, waarbij het aanwezige mos is beoordeeld en het onkruid is verwijderd en gewogen.

Controle (links) en met afdekmateriaal (rechts) in augustus.

Figuur 1. Controle (links) en met afdekmateriaal (rechts) in augustus.

Resultaten

Tijdens de teelt waren bij de partij zonder afdekmateriaal vooral wilgenzaailingen een groot probleem (zie foto) en aan het eind van de teelt was deze partij volledig bedekt met onkruid en mos. Alle afdekmaterialen waren daarentegen zo goed als schoon en blijken daarmee effectief tegen onkruid en mos.

In het onderzoek is ook gelet op de overige eigenschappen van de afdekmaterialen. Hoe is de conditie van het product ten opzichte van het eerste toepassingsmoment? Hoe houdt het product en gewas zich bij fysieke (aflever)handelingen? Heeft het materiaal invloed op de groei? Hieruit komen een aantal specifieke punten, te zien in tabel 1.

Product Samenstelling Leverancier Opmerkingen
1. Onbehandeld Veel onkruid
2. AW-disk Duurzame kokosvezel en zuivere latex Vitelea Agrocultuur Goede werking, alleen tussen de openingen van het matje kunnen onkruiden kiemen.
3. WeCult Kunststof garen Van Krimpen Goede werking, alleen tussen de openingen van het matje kunnen onkruiden kiemen. Reinigbaar en daardoor opnieuw te gebruiken.
4. Cantop Hennepvezel Telermaat Goed. Blijft tijdens de teelt goed liggen op de pot en sluit netjes rondom de plant. Voor het bevochtigen ligt Cantop los op de pot en is dan gevoelig voor wind.
5. Container-mulch Duurzaam naaldhout Klassmann-Deilmann Goed. Ligt direct na toepassing stabiel op de pot. Droogt iets minder snel dan andere materialen.
6. Topcontrol Geperste vlaskorrels Van der Knaap Goed. Als geperst product getest. Met een relatief klein volume kan een groot oppervlak worden bedekt. Bij overdosering valt het product naast de pot, omdat het product uitzet. Nu ook als afstrooiproduct te koop.
7. Biodeck (Verlijmde) bark Basagro Deze verlijmde stro had een goede werking tegen onkruid en mos.
8. Biochar var *1 Koolstof Experimenteel Delphy Nog experimenteel

Tabel 1. Resultaten van proef met verschillende afdekmaterialen in teelt van Thuja occidentalis.

Lensli als afdekmateriaal in potten

Figuur 2. Lensli als afdekmateriaal in potten

Nieuw product

Dit voorjaar is er nog een nieuw afdekmateriaal op de markt gekomen, Lensli van Lentsepotgrond. Na afdekken en bevochtiging vormt dit materiaal en mooie vaste, stabiele laag op de pot. Dit product bestaat uit bark, houtvezel en rijstekaf. Rijstekaf bevat veel silicium, wat de weerstand van planten verhoogd. Het wordt ingebouwd in de cellen van de plant en zorgt ervoor dat deze harder en sterker worden.

 

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Teelttips met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.