Sportveldbeheer: juist nu!

sportveld SchijndelOm verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn sportclubs vooralsnog tot 28 april gesloten. Nu trainingen en wedstrijden afgelast zijn, liggen de velden er stilletjes bij. Juist nu er niet op de velden gespeeld wordt, is onderhoud des te belangrijker. Het is slim in deze periode het groot onderhoud naar voren te halen. Denk hierbij aan maatregelen als doorzaaien, maaien, beluchten en bemesten. Dit is hét moment om te investeren in een gesloten grasmat met goede wortelontwikkeling.

Een aantal tips van de experts:

  1. Ga het onderhoud niet extensiveren om budget te besparen. Daarmee gaat de kwaliteit van het veld achteruit. Wanneer er straks weer gesport mag worden, is er geen tijd meer voor onderhoud en is het bovendien niet te verkopen om dan nog onderhoud te moeten plegen.
  2. Geplande renovaties kunnen mogelijk vervroegd worden uitgevoerd. Let uiteraard wel op de weersomstandigheden.
  3. Blijf maaien en bemesten. Dit zorgt voor uitstoeling van gras, waardoor de zode dicht kan trekken/voldoende dicht blijft. Dit geeft minder risico op invasie van onkruiden.
  4. Nu de bodemtemperatuur voldoende hoog is en de velden niet worden betreden, is het doorzaaien van de ‘open’ velden aan te bevelen als de dichtheid minder dan 80% is. De opkomst en vestiging van het ingezaaide graszaad heeft nu een grote slagingskans.
  5. Beregenen is na doorzaaien en bemesten noodzakelijk als de bovenste centimeters erg droog zijn. Hou de vochtbalans in de gaten en beregen bij droog weer op schrale zandige toplagen.
  6. Wees in andere gevallen iets terughoudend met beregenen: op de meeste velden is de grond op enkele centimeters diepte nu nog steeds voldoende vochtig. Let op: vochtmeters met pennen van 6 á 7 cm geven al snel een vertekend beeld, waardoor vaak eerder dan noodzakelijk wordt beregend. Een relatief hoog vochtpercentage in de bovenste centimeters van de grasmat heeft als risico een oppervlakkigere beworteling en gunstige omstandigheden voor kieming van onkruiden.
  7. Ga intensief wiedeggen op velden met veel onkruiden die zich oppervlakkig verspreiden. Andere onkruiden worden bestreden door verticuteren (tevens viltverwijdering indien nodig) of ultrakort maaien. Doe dit in combinatie met bezanden.
  8. Check de hardheid van het veld. Bij optimaal vochtgehalte (18 tot 23%) van de toplaag is een penetrometer diepte van 14 tot 16 cm gewenst. Is de penetrometerwaarde binnen 20 cm groter dan 25 bar (2,5 Mpa), ga dan diepbeluchten (vertidrain, schudfrees).

Bij alle bovengenoemde tips geldt: gebruik uw gezonde verstand en neem geen maatregelen wanneer dit niet kan (vorst/geen beregening/niet nodig). Kijk naar de toestand van de gewenste grassen en kijk vooral in de grond!

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.