Schoon Water tip prei: Toepassing bodemherbiciden

Onkruid tussen de prei

Door een juiste toepassing van bodemherbiciden, kan men voorkomen dat later in de teelt hoge doseringen contactherbiciden nodig zijn. Hiervoor is het natuurlijk wel van belang om te spuiten onder de juiste omstandigheden.

Voor een goede werking van de bodemherbiciden is het belangrijk dat de grond fijn kruimelig en gesloten is. De grondbewerking die hiervoor nodig is, is afhankelijk van de grondsoort. Op lichte grond is soms ploegen met een vorenpakker of spitfrezen met verkruimel-/aandrukrol al voldoende. Op zware grond moet soms gefreesd worden voor voldoende fijne grond. Vooral voldoende vocht in de bovenste laag van de grond zorgt voor een goede binding aan de gronddelen en daarmee een goede werking op kiemend onkruid. Regen of beregening direct na het planten is ideaal voor de aanslag van de planten, maar dus ook voor een goede werking van de bodemherbiciden. Ook de kans op een langdurigere werking wordt daardoor groter.

Een effectieve toepassing van de bodemherbiciden kan de inzet van contactherbiciden op een later moment minder nodig maken. Dit spaart de planten en zorgt voor een meer ongestoorde groei. Groeistoring en zeker groeistagnatie leiden ook al gauw tot problemen met de bestrijding van trips. Bij een ongestoorde groei van de planten is trips beter te bestrijden.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.