Schoon Water tip: Ritnaalden na gescheurd grasland vormen een probleem voor aardappelen

RitnaaldRitnaalden komen vooral voor op oud grasland dat lang niet gescheurd is geweest. Op bouwland dat slechts enkele jaren ingezaaid is geweest is de kans klein. Een ritnaald is de larve van de kniptor; een oranje, glimmend, hardschalige dunne larve van ca.1-1,5 cm. De gaatjes die ritnaalden in de knollen maken, kunnen leiden tot afkeuring van de aardappelen. Gelukkig kunt u zelf heel gemakkelijk testen of er ritnaalden in uw perceel zitten.

Gemakkelijke test

Of een perceel ritnaalden bevat kunt controleren door enkele gesneden aardappelknollen in de grond te begraven, ca 10 cm diep, en deze na 7-10 dagen weer op te graven en controleren op gaatjes. Als u geen gaatjes of ritnaalden vindt is een behandeling met het poten overbodig.

Bestrijding

Zitten er wel ritnaalden in of gaatjes dan is een een rijenbehandeling met 7,5 kg Nemathorin redelijk effectief, als alternatief van het inmiddels niet meer toegelaten Mocap. Het middel Vydate, dat een goede werking heeft tegen o.a. Trichodoriden, heeft vrijwel geen werking tegen ritnaalden.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.