Schoon Water tip: Afweging inzet bodemherbiciden in suikerbieten

Een bodemherbicide na zaai is op zandgrond vrijwel nooit nodig. De middelen werken vaak specifiek en laten bepaalde onkruiden over die na opkomst dan toch bestreden moeten worden. Alleen wanneer er specifiek veel varkensgras of hondspeterselie wordt verwacht, is een bespuiting met Centium te overwegen. Op kleigrond is dit een ander verhaal, in verband met kamille.

Hondspeterselie

Hondspeterselie (let vooral op de specifieke kiemlobben, deze zijn duidelijk gesteeld)

Zandgrond

Op zandgrond is een bodemherbicide zelden nodig. Alleen bij een te verwachten hoge onkruiddruk van varkensgras (voorvrucht oud weiland) of hondspeterselie is het een afweging om 50-100 ml Centium in te zetten direct na zaai (50 ml bij lichte zandgrond). Beide zijn zeer lastige onkruiden wanneer ze eenmaal boven staan. Let op: Centium geeft snel verkleuring van de bieten en een tijdelijke groeiremming.

Kleigrond

Op kleigrond is de inzet van een bodemherbicide vrijwel altijd noodzakelijk vanwege de kamille. Kleine kamille is na opkomst alleen te bestrijden met Safari. Zeker dit jaar is de kans op een matige tot slechte structuur aanwezig, waardoor er meer kamille kiemt.

Goltix (1-2 kg) heeft een iets betere werking tegen kamille, maar is duurder dan Pyramin (1-2 kg) en scoort slechter op de milieumeetlat. Pyramin is wat beter op veelknopigen en herik. Pyramin geeft meer kans op drukking van het gewas op lichtere kleigrond. Pyramin mag slechts 1x per 3 jaar op een perceel worden toegepast. Centium mag gecombineerd worden met Goltix, maar niet met Pyramin. Voor Pyramin geldt een aflevertermijn: 30-6-2019 en opgebruiktermijn: 30-6-2020.

Dit bericht is geplaatst in Teelttips met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.