Nog twee weken gratis inleveren gewasbeschermingsmiddelen

De actie ‘Bezem door de middelenkast’ wordt met twee weken verlengd. Tot 16 maart kunnen landbouwbedrijven in Zuid- Oost Brabant zich aanmelden om gewasbeschermingsmiddelen waarvan de toelating is vervallen, te laten afvoeren. Onder de vlag van het project Schoon Water voor Brabant is de actie opgezet door de provincie Noord-Brabant, de Brabantse waterschappen, drinkwaterbedrijf Brabant Water, ZLTO, brancheorganisatie Cumela en RIWA.

Het aanmelden van niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen wordt gedurende deze actie niet doorgegeven aan handhavers. De middelen die in deze actie worden aangemeld, worden dus niet beboet. De partners in het project willen het voor onder meer agrariërs en glastuinders gemakkelijker maken om hun overtollige gewasbeschermingsmiddelen op een verantwoorde manier af te voeren.

Milieuwinst
Het veilig afvoeren van (niet meer toegelaten) gewasbestrijdingsmiddelen levert veel milieuwinst op. Er worden nog steeds middelen die de norm overschrijden gevonden in het oppervlaktewater en het grondwater, de bron voor ons drinkwater. Hierdoor kan de waterkwaliteit vaak nauwelijks verbeteren.

Ter bescherming van grond- en oppervlaktewater, kunnen de middelen worden aangemeld om kosteloos afgevoerd te worden. De actie is bedoeld voor alle land- en tuinbouwbedrijven die mogelijk nog gewasbeschermingsmiddelen in hun middelenkast hebben staan. Het bedrijf CLM coördineert de actie. Bij de meeste deelnemende gemeenten kunnen de bedrijven de aangemelde spullen inleveren bij de plaatselijke milieustraat. In enkele gevallen komt een gecertificeerd bedrijf de aangemelde spullen ophalen.

Aanmelden
Bedrijven kunnen zich aanmelden via www.bezemdoordemiddelenkast.nl via de knop ‘Brabant’ onder ‘lopende acties’. Bellen kan ook: 0345 – 470 770.

Dit bericht is geplaatst in Bedrijven, Persberichten, Schoon Water voor Brabant met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.