Schoon Water tip: Zachte winter vraagt om vroege aanpak eikenprocessierups

Stay Green 2-EPRHet inzaaien van een meerjarig bloemenmengsel op overhoekjes, akkerranden en ex-kuilplaatsen levert een goede bijdrage aan biodiversiteit. De gecreëerde rust- of voederplaatsen trekken natuurlijke vijanden aan. Er bestaan mengsels, zoals het mengsel Stay Green 2-EPR, die speciaal toegespitst zijn op het aantrekken van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Deze mengsels kunnen vanaf het vroege voorjaar worden ingezaaid.

Biologische plaagbeheersing van de eikenprocessierups

Een goede basis voor het creëren van een habitat waarin de vijanden van de eikenprocessierups zich thuis voelen, is een meerjarige vegetatie met scherm- en vlinderbloemigen. Deze bloemen en kruiden trekken verschillende soorten insecten aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sluipwespen, die hun eitjes leggen in het lichaam van de rups, waarna de wespenlarf de rups van binnenuit opeet. Ook leven er insecten in deze vegetatie die kool- en pimpelmezen aantrekken. Deze vogels weten wel raad met de eikenprocessierups, ze eten ze graag. Zorg er dus voor dat gebieden rond eikenbomen waarin overlast van de eikenprocessierups wordt verwacht, voor insecten aantrekkelijk zijn om in te verblijven. Dat maakt de kans op het afnemen van de overlast van de eikenprocessierups stukken groter. Bij een meerjarig onderzoek van de Vlinderstichtingnaar het effect van bloeirijke vegetatie werden vanaf het 2e jaar in 23% van de eikenprocessierupsnesten sluipwespen aangetroffen. In het 3e jaar was dat in 69% van de nesten.

Stay Green 2-EPR: een mix van inheemse soorten

De inheemse soorten in het mengsel Stay Green 2-EPR bieden een ideaal habitat voor sluipwespen, gaasvlieglarven, roofwantsen, lieveheersbeestjes en op insecten afkomende kool- en pimpelmezen; allemaal natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Deze biologische plaagbeheersing is goedkoop én tegelijkertijd ecologisch verantwoord. De inzet van chemische bestrijding kan zo worden voorkomen.

De samenstelling: 

duizendblad, struisgras, kervel, fluitenkruid, karwij, knoopkruid, wilde peen, roodzwenkgras, veldlathyrus, aardaker, margriet, rolklaver, honingklaver, pastinaak, smalle weegbree, boerenwormkruid, rode klaver, witte klaver, vogelwikke.

Zaaimaand: maart-april-mei en september-oktober

Zaaihoeveelheid: 150 gram per 100m²

EikenprocessierupsKenmerken:

  • Meerjarig (>3 jaar), hoogte 50-100 cm, landschappelijk en inheems.
  • 18 scherm- en vlinderbloemigen
  • Onderhoud: voor of na de winter afmaaien tot boven de rozetten (> 10cm) of gefaseerd maaibeheer.
Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.