Schoon Water tip: De basis voor mechanische onkruidbestrijding is goed plantwerk

taster-gestuurde schoffelmachineVanuit de Schoon Water werkgroep mechanische onkruidbestrijding van Treeport Zundert zijn er in de afgelopen jaren veel ervaringen opgedaan met mechanische onkruidbestrijding in de boomkwekerij. Belangrijk hierbij is goed uitgevoerd plantwerk en voldoende capaciteit van de machines.

De basis van mechanische onkruidbestrijding is goed plantwerk. De planten moeten goed recht staan, in rechte rijen, de rijen en bedden goed evenwijdig en met een goede aansluiting tussen de werkgangen. Verder moet het veld goed vlak zijn om op de juiste diepte te kunnen werken. Planten met behulp van GPS geeft hierbij zeker voordelen.

taster-gestuurde schoffelmachine

Diverse mechanisatiebedrijven in de regio Zundert hebben specifiek voor de boomkwekerij taster-gestuurde schoffelmachines ontwikkeld.

We zien dat de boomkwekers investeren in capaciteit van de machines. Dit is nodig omdat je al snel vijf tot tien keer per groeiseizoen een bewerking moet doen.

De voordelen van mechanische onkruidbestrijding

Mits goed uitgevoerd, kom je bij mechanische onkruidbestrijding op een zeer laag herbicidengebruik uit. Dit heeft meerdere voordelen:

  • Minder risico op uitspoeling van middelen naar grond- en oppervlaktewater.
  • Zeker op lichte grond is er ook een teelttechnisch voordeel, omdat er bij toepassing van een herbicide altijd kans is op groeiremming van het gewas.
  • Je krijgt geen selectie in onkruid door verschillen in gevoeligheid voor de herbiciden.
Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.