Schoon Water tip: Alternariadruk verminderen: zorg voor een weerbaar gewas

Tagetes patula

Tagetes patula

Alternaria is een zwakteschimmel die vooral toeslaat bij een verzwakt gewas en hoge temperaturen. Door aanhoudende droogte hebben de aardappelen soms veel te lijden. Vitale en goed beregende gewassen zijn minder vatbaar voor Alternaria. Daarnaast kan de kans op Alternaria kan verkleind worden door rekening te houden met aaltjes (met name Pratylenchus penetrans, afgekort PP)Bij veel aaltjes in het perceel ondervindt het aardappelgewas namelijk stress (aanzuigen van de wortels), waardoor Alternaria makkelijker de plant kan infecteren. 

Zorg er dus voor dat de aantallen Pratylenchus penetrans niet te hoog zijn in het perceel. De druk van Pratylenchus penatrans kan worden verminderd door:

  • Een goede vruchtwisseling; waarbij suikerbieten voor de aardappelen worden geteeld in het bouwplan.
  • Indien er hoge aantallen Pratylenchus penetrans aangetroffen worden, teel dan één keer in de acht jaar Tagetes patula. Dit zorgt voor een actieve afname van Pratylenchus penetrans, waarna er in minimaal de eerste drie jaar geen PP van betekenis meer voorkomt.

Middelen tegen Alternaria

Op dit moment zijn er nog maar enkele middelen die goed werken tegen Alternaria. Sommige daarvan zijn niet toegelaten in grondwaterbeschermingsgebieden (Narita). Een goede aanpak in de chemische bestrijding is om de aardappelen zo lang mogelijk groen te houden (té groen is echter ook niet goed i.v.m. het onderwatergewicht). Het advies is niet te vroeg te beginnen met de sterke middelen tegen Alternaria, omdat Alternaria vooral optreedt zodra het gewas op zijn retour is. Door te vroeg te beginnen met Alternaria bestrijding is de kans groot dat je op het einde geen middel meer kunt inzetten, waardoor een infectie alsnog kan plaatsvinden. Wacht met de inzet van sterke middelen tot circa de tweede helft van juli. In de periode daaraan voorafgaand en als afwisseling op het gebruik van Narita of Carial Star kunnen mancozeb houdende middelen worden ingezet die ook een nevenwerking hebben op Alternaria.

Verliezen door Alternaria lopen snel op, per dag kan het verlies door Alternaria oplopen tot 400 a 600 kg per hectare. Dit komt neer op een verlies van 4 ton per hectare per week.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Teelttips met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.