Vragen over erfemissie? Contacteer de erfemissiecoach!

‘Wat kan ik op mijn erf doen om emissie van gewasbeschermingsmiddelen te voorkomen?’, ‘Mag ik ook in de toekomst de veldspuit op het erf reinigen?’, ‘Aan welke eisen moet een wasplaats voldoen?’. Voor antwoorden op deze en andere vragen over erfemissie van gewasbeschermingsmiddelen kunnen telers kosteloos terecht bij de Erfemissiecoach. Via WhatsApp, Facebook, Twitter, mail en telefoon krijgen telers praktische antwoorden van deskundigen van CLM. Veelgestelde vragen met antwoord staan op www.erfemissiecoach.nl

Toolbox emissiebeperking

Hulp bij regelgeving én praktische oplossingen
De regelgeving op het gebied van erfemissie van gewasbeschermingsmiddelen is vaak ingewikkeld. De Erfemissiecoach helpt bij het verduidelijken van deze regelgeving. De coach is bereikbaar voor iedereen met vragen over erfemissie, naast telers bijvoorbeeld ook voor adviseurs, toezichthouders, toeleveranciers en anderen. De adviseurs die de vragen beantwoorden, kennen niet alleen de regelgeving, maar kunnen deze ook vertalen naar de praktijk. Ze kennen veel praktijkvoorbeelden, zodat niet elke teler het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Eenduidige en snelle beantwoording van bedrijfsspecifieke vragen verlaagt de drempel voor ondernemers om erfemissie op hun eigen bedrijf aan te pakken.

Verminderen erfemissie belangrijk
Veel activiteiten met gewasbeschermingsmiddelen gebeuren op het erf. De veldspuit wordt er gevuld, al dan niet gestald en mogelijk ook gereinigd. Kisten staan buiten of worden op het erf gewassen. In de bollenteelt vindt het ontsmetten en spoelen vaak plaats op het erf. Wanneer er gemorst wordt of het waswater wegstroomt, dan kan het vervuilde water in het oppervlaktewater terecht komen. Dit is slecht voor de waterkwaliteit en kan op termijn leiden tot beperkingen in het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Het is daarom belangrijk om erfemissie te voorkomen.

Toolbox Emissiebeperking
Met de Toolbox Emissiebeperking willen Nefyto, de Unie van Waterschappen, LTO Nederland, Agrodis en CUMELA Nederland gezamenlijk emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater verminderen. De Erfemissiecoach is ontwikkeld door CLM Onderzoek en Advies.

Een compleet pakket
Samen met de Toolboxkaarten, de Erfemissiescan Gewasbescherming en de Perceelsemissiescan vormt de Erfemissiecoach een totaalpakket om emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater te verminderen.

  • Op de toolboxkaarten zijn verschillende praktische maatregelen vermeld om emissie van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. Zie www.toolboxwater.nl/toolbox.
  • De Erfemissiescan is een digitaal instrument waarmee telers eenvoudig het risico op emissie van gewasbeschermingsmiddelen vanaf hun erf in kaart kunnen brengen. Zie www.erfemissiescan.nl.
  • De Perceelsemissiescan is een digitale tool waarmee telers eenvoudig het risico op emissie van gewasbeschermingsmiddelen vanaf hun percelen in kaart kunnen brengen. Daarnaast biedt de tool handvatten om de risico’s op afspoeling te verkleinen. Zie www.perceelsemissiescan.nl.
Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.