Bijeenkomst Aardbei – Trayplanten en recycling water

Op 15 augustus kwam een vijftiental bezoekers bijeen op het bedrijf van v/d Avoird Trayplanten in Bavel. De focus lag deze middag met name op de regelgeving omtrent opvang en recycling van giet- en drainwater. 

Schoon Water Bijeenkomst van der Avoird Trayplant B.V.  Schoon Water Bijeenkomst van der Avoird Trayplant B.V.

Rene Rijken, agrarisch accountmanager bij waterschap Brabantse Delta, gaf een toelichting over de huidige werkwijze en regelgeving binnen het activiteitenbesluit. De eerste 30 m3 van neerslag behoort opgevangen te worden en hergebruikt. Verder gaf hij aan dat het waterschap de stof Paraat als een van de grote probleemstoffen identificeert. Dit middel wordt veel gebruikt tegen Phytopthora.

Verder was er aandacht voor het interreg project RECUPA. Onderzoekers proberen hierbij een gesloten watercircuit met ontsmettingstechnieken te ontwikkelen, waarmee grondwaterverbruik wordt geminimaliseerd en voedingsstoffen optimaal kunnen worden hergebruikt. Proefcentrum Hoogstraten en Proefstation voor de Groenteteelt Sint-Katelijne-Waver zullen deze technieken en watersystemen uittesten en demonstreren in samenwerking met Nederlandse partners ZLTO en Waterschap Brabantse Delta en met 4 KMO/MKB-bedrijven uit Vlaanderen en Nederland. Daarnaast zijn bedrijven uit heel België en Nederland natuurlijk welkom om de kennis te delen.

Vervolgens is Harrie Pijnenburg van Delphy ingegaan op de Phytophthora Cactorum en Phytophthora Fragaria problematiek. Chemische middelen lijken langzaam te worden vervangen door groene alternatieven. Nieuwe mogelijkheden zijn het gebruik van Trichoderma en Mycchorriza (nuttige schimmels), verschillende Bacillus soorten en organische meststoffen. Er is echter nog veel onderzoek nodig naar een optimale toepassing van deze producten.

Schoon Water Bijeenkomst van der Avoird Trayplant B.V.De middag eindigde met een toelichting van gastheren Gert Huijben en Bart van Hees van v/d Avoird. Het bedrijf is een marktleider in frambozenvermeerdering en heeft veel aardbeien-trayplanten. Tijdens de rondleiding werd zichtbaar hoe professioneel dit bedrijf werkt. De bemesting is volledig geautomatiseerd, net als het vullen van de trayplaten en het transport in en uit de kas (lopende banden).

Zandfilter bij van der Avoird Trayplant B.V.

Techniek van het zandfilter

Er is even extra stilgestaan bij het trage zandfilter van het bedrijf. Gebruikt water loopt door dit filter heen en komt er zo goed als vrij van ziektenkiemen weer uit. Het systeem draait nu 5 jaar storingsvrij. Voorwaarde is wel dat het filter regelmatig schoongemaakt wordt. Het filter haalt geen mineralen uit het water. Mocht een bedrijf een dergelijke zuiveringsstap willen toevoegen, kan men een natuurlijke vijver met waterplanten aan het systeem toevoegen.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.