Schoon Water tip: Spuitboomhoogte in praktijk

Spuitboomhoogte - tie-wrapBij een conventionele spuit is de bedekking optimaal met een boomhoogte van 50 cm boven het gewas. Daarboven is de bespuiting minder effectief en heeft u veel meer last van drift. Het blijkt in de praktijk soms best lastig om de juiste boomhoogte aan te houden zonder sensoren. Een snel hulpmiddel is een gekleurde, lange tie-wrap. Hang hem aan de spuitboom en hij geeft u een beter zicht op de hoogte boven het gewas.

Wist u dat?

  • Spuitdoppen zijn getest op een rijsnelheid van 6-9 km/uur? Voert u een bespuiting uit bij een hogere rijsnelheid? Dan gaat de effectiviteit van de bestrijding bij een conventionele spuit flink omlaag: het gewas is niet goed meer beschermd. Bij een snelheidsverhoging van 6 naar 18 km/h kan een maximale toename in drift van 20% bereikt worden (spleetdop XR11006, 3 bar). (van de Zande, Groot & Holterman (2012): “Drift bij hoge rijsnelheid: model-berekeningen naar effect van rijsnelheid, doptype, spuitboomhoogte en dopafstand op de spuitboom”).
  • Driftarm spuiten prima te combineren is met een goede bescherming van het gewas wanneer men werkt met 75-90% driftarme doppen? (Alleen voor LDS/contact-herbiciden of het spuiten in een rechtstandig gewas (graan, ui, prei) geven >90% doppen geen goed resultaat; de druppel is daarvoor te grof. Voor deze toepassingen is een aangepaste spuittechniek als Wingssprayer, luchtondersteuning of verlaagde boomhoogte ideaal)

Kijk voor meer informatie over een goed spuitresultaat op www.spuitdoppenkeuze.nl. Deze site geeft advies over de juiste spuitdop en neemt daarbij uw rijsnelheid, waterhoeveelheid, boomhoogte, spuittechniek en gewenste driftreductie in acht.

Dit bericht is geplaatst in Teelttips met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.