Schoon Water tip aardappel: Phytophthora bestrijding

Aardappelakker-ruggenNa een langere periode waarin het relatief koud bleef en weinig neerslag viel, trekt nu de temperatuur aan. Op de meeste percelen staan de aardappelen nu boven. Enkele vroege percelen hebben de grond dicht. Aardappelen maken in het begin veel nieuw loof aan. Het is van belang om in het begin goede bescherming te bieden. Wanneer het weer stabiel droog wordt, kunt u het interval tussen bespuitingen weer verlengen (en zo bovendien bespuitingen uitsparen). Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het op dit moment belangrijk een middel te kiezen dat sterk is bij het meegroeien van het blad. Revus biedt in het begin de beste bescherming en zit laag in milieubelastingspunten.

Zeer goed op bescherming van het blad en zeer laag op de milieubelasting:

  • Revus 0,6ltr/ha; max 6 toepassingen, min. interval 7 dagen. Aandroogtijd 0,5-1 uur. Voordeel: vooral Revus groeit goed met het blad mee.

Goed op bescherming van het blad en laag op de milieubelasting:

  • Valbon Start 1,6 kg/ha; max. 6 toepassingen, min. interval 7 dagen. Aandroogtijd 1-2 uur. (Orvego valt ook in deze categorie, maar is niet toegestaan in  grondwaterbeschermingsgebieden)

Goed op bescherming van het blad, hoger op de milieubelasting (bodemleven):

  • Valbon 2 kg/ha; max. 8 toepassingen, min interval 9 dagen tot sluiten van het gewas. Na sluiten van het gewas wordt de interval 7 dagen. Aandroogtijd 1-2 uur.

Redelijk op bescherming van het blad, hoger in de milieubelasting (bodemleven):

Afwisselschema 2 kg Nautile WG met 2 kg Video WG – beiden: voor sluiten, max 2 toepassingen, min interval 10 dgn.

Aandroogtijd en combineren:

  • Aandroogtijden zijn op dit moment stabiel, omdat er meerdere droge dagen zijn.
  • U kunt de Phytophthora bestrijding ook combineren met LDS onkruidbestrijding of bestrijding van nakiemers.
  • Voeg bij gebruik van Revus op percelen met een hoge pH mangaan

Mancozeb: let op etiket

Vooral bij de producten met mancozeb zijn de etiket-eisen een zeer lastige puzzel geworden! Dit geldt zowel voor het minimale bespuitingsinterval als het moment vanaf wanneer een product toegepast mag worden. Zo mag bijvoorbeeld Curzate M WG (e.a.) pas toegepast worden vanaf het sluiten van het gewas. Op dit moment mogen voor het sluiten van het gewas wel o.a. Valbon, Valbon Start en de “mancozeb+cymoxanil”-producten Nautile WP/WG en Video WP/WG ingezet worden.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Teelttips met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.