Insectenhotel voor golfbaan Prise d’eau

Bijenhotel golfbaan Prise d'eauWilde bijen zijn van groot belang voor de bestuiving van onze voedselgewassen en wilde planten. Bovendien zijn zij ook een belangrijke voedselbron voor o.a. vogels. Om de insecten een handje te helpen hebben vrijwilligers, samen met stagiairs van CLM, een insectenhotel gemaakt voor golfbaan Prise d’eau. In de verschillende kamers van dit hotel kunnen nuttige insecten nestelen en rusten.

Wist u dat niet elk kant-en-klaar hotel uit het tuincentrum even geschikt is? Let wanneer u een insectenhotel koopt op de volgende zaken:

  • Wanneer holle stengels en gaten in het hout een wisselende diameter hebben, kunnen zij huis bieden aan verschillende soorten bijen.
  • Rafelige stengels beschadigen de vleugels van insecten; de gangen moeten aan de binnenkant glad zijn.
  • De gaten in hout zitten dwars op de vezelrichting, zo zal het hout minder snel scheuren (waardoor de gangen onbruikbaar zouden worden).
  • Als de stengels lang zijn kunnen er meerdere nestcellen achter elkaar gemaakt worden. Zorg wel dat de stengel aan één kant dicht zit. Bijen maken hun nestje graag in een afgesloten holte. Ze zullen de stengels waar je dwars doorheen kunt kijken overslaan (ze maken er niet zelf een achterwand in).
  • Het hotel heeft een waterdicht dak, zodat de bijen droog zitten en het hout langer mee gaat.

Insectenhotel Prise d'eau in de maakStagiair Jack Grehan, afkomstig uit Ierland, heeft de bouw van het insectenhotel gecoördineerd en heeft daarbij rekening gehouden met bovengenoemde wensen van de toekomstige hotelbewoners.  Jack werkt binnen Schoon Water aan de verduurzaming van de golfsector. Hij inventariseert hiervoor op 4 banen de problemen en de vragen die leven t.a.v. chemievrij beheer. Op basis van literatuur en mogelijk ook metingen op de golfbanen gaat hij op zoek naar antwoorden. Daarnaast zorgt hij dat elke baan een eigen insectenhotel krijgt.

De golfsector heeft met de overheid afspraken gemaakt over het terugdringen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Hiermee werken ze toe naar 2020, wanneer er een verbod zal ingaan op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen op sportvelden en golfbanen. Golfbaan Prise d’eau in Tilburg probeert zijn greens met zo min mogelijk chemische middelen te onderhouden.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.