Mechanische onkruidbestrijding in de aspergeteelt: het kan!

Mechanische onkruidbestrijding aspergeteelt - Piet van IerselTijdens de oogst is het lastig om de aspergeruggen en paden goed onkruidvrij te houden. Aspergetelers gebruiken geregeld herbiciden voor dit doeleinde. Mechanische onkruidbestrijding is een uitdaging. Komt de machine te dicht bij de rug dan kan de folie beschadigen, blijft hij er te ver vanaf dan blijft er een rand onkruid achter. Aspergeteler Piet van Iersel heeft hier iets op bedacht!

Piet is Schoon Water deelnemer van het eerste uur en denkt graag na over nieuwe mogelijkheden. Zijn bedrijf ligt dichtbij de Loonse en Drunense duinen en Piet zou niet willen dat zijn teelt een negatieve invloed heeft op dit mooie gebied. Na wat gepeins en gepuzzel heeft van Iersel een eigen machine ontwikkeld voor mechanische onkruidbestrijding tijdens de oogst. De machine tilt de folie op en kan zo tegen de rug aan het onkruid verwijderen, zonder de folie te beschadigen. Bovendien werkt de machine ondiep, dus heeft zijn werking geen nadelige invloed op de bodemkwaliteit later tijdens de oogst. Het is nog even zoeken naar de juiste afstelling van de schoffels, maar de eerste rondes over het veld zijn al gemaakt.

Piet hoopt dat zijn machine een inspiratie is voor anderen. In sommige teelten is het een grotere uitdaging om met zo min mogelijk chemie te werken, maar deze machine bewijst dat er meer mogelijk is dan je soms denkt!

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.