Schoon Water tip: onkruidbestrijding aardappelen

Aardappels potenDoor het warme weer komen de aardappelen sneller op dan normaal. Kijk daarom regelmatig hoe ver ze geschoten zijn om enkele dagen voor opkomst het onkruid te bestrijden. Wordt er bij het doorbreken nog gespoten, dan is de kans op gewasdrukking (een negatief effect van je middel op het gewas) groter. De middelen Boxer en Challenge geven de meeste kans op schade bij toepassing kort voor opkomst, Proman veel minder.

Door het droge weer zijn er op dit moment minder onkruiden gekiemd dan normaal. Daarom is de bodemwerking om nakiemers (ontkiemend onkruid na de laatste bespuitingen) tegen te gaan erg belangrijk. Voeg altijd olie toe aan de combinaties van gewasbeschermingsmiddelen om de contactwerking ervan te vergroten, waardoor de onkruiden gemakkelijker afbranden. Goede combinaties met een lage milieubelasting (in voorgestelde dosering) zijn:

– 3 ltr Boxer + 1,5 ltr Challenge

– 2,5 ltr Boxer + 1 ltr Challenge + 0,5 ltr Citation.

– 1,5 ltr Proman + 1,5 ltr Challenge + 0,5 ltr Citation

De hoogste dosering Challenge aanhouden bij melganzevoet percelen. Pas wel op met bloeiende gewassen in de omgeving bij schraal weer; Challenge is erg vluchtig.

Let op: Sencor en Arcade zijn verboden in grondwaterbeschermingsgebieden.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Teelttips met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.