Verslag Schoon water bijeenkomst aardbei – Cleanlight

SW aardbeientelers bezoeken Kapteijns in Veghel.Cleanlight is een bedrijf uit Wageningen dat UV licht levert voor de ontsmetting en ziekten- en plantenbestrijding. Wereldwijd heeft het bedrijf meer dan 4000 gebruikers. Ook in de tuinbouw zijn er diverse toepassingen mogelijk, waaronder een schimmelbestrijding in aardbeienvermeerdering. Op 12 november waren de Schoon Water aardbeientelers welkom bij Piet Heijn Kapteijns op de locatie Veghel, waar in de kas vermeerdering staat aangeplant. Kapteijns houdt zijn aardbeiplanten zo goed als meeldauwvrij, met nauwelijks input van chemie, maar met behulp van Cleanlight.

SW aardbeientelers leren over Cleanlight technologieDamian van Dijk van Cleanlight gaf ter introductie een toelichting over het principe van UV licht. Zo vertelde hij dat het licht geen bocht kan maken, dus het van belang is dat er zo’n groot mogelijk bladoppervlak geraakt wordt. Hiervoor is een speciaal armatuur ontworpen wat zo diffuus mogelijk het UV naar de planten stuurt. De lampen hebben een levensduur van 8000 branduren.

Dosering en rijsnelheid moet proefondervindelijk worden vastgesteld. In de kas rijdt een spuitboom automatisch rond en gaat van kap naar kap om 4 keer per dag het gewas te raken met UVc. Er zit ook een beetje UVa en UVb bij, maar UVc is veruit de belangrijkste component vanwege de korte frequentie. De spuitboom kan overigens ook regulier spuiten, dus een combinatie met een chemisch middel is mogelijk.

SW aardbeientelers bezoeken Kapteijns in Veghel.Via apps op de telefoon en een 360 graden camera kan Kapteijns vanuit huis zien wat er in de kas gebeurd en het een en ander aanpassen. De diverse aardbeirassen stonden er tijdens het Schoon Water bezoek gezond en mooi groen bij. Kapteijns is dan ook enthousiast over het systeem. Hij voegt daar wel aan toe dat het afhankelijk van de bedrijfsuitrusting en -indeling is, of UV een bruikbare methode is. Omdat je vaak door het gewas heen moet is het cruciaal dat er een automatisch systeem aanwezig is/gemaakt wordt.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.