Schoon Water bijeenkomst asperges bij Imants BV

Bijeenkomst Imants BVOp 23 oktober kregen de Schoon Water aspergetelers de kans om te horen en zien welke machines Imants BV allemaal in huis heeft. Imants is een mechanisatiebedrijf dat vooral gespecialiseerd is in het maken van spitmachines voor diepe en ondiepe bewerkingen.

Grondbewerking is van groot belang, zeker voor de aanleg van een perceel asperges dat 10 jaar blijft staan. Een goed groeiend gewas maakt een stevig wortelstelsel en zal minder ziektegevoelig zijn. Bij een dergelijk weerbaar gewas kan men met minder chemie toe. Timing is daarbij echter ook cruciaal; het is nu dermate droog dat het verstandiger is tot een volgende regenbui/stevige beregening te wachten met grondbewerking.

Salesmanager Roger Braspenning legde de Schoon Water telers uit wat spitmachines kunnen doen en waarvoor ze juist minder geschikt zijn. De presentatie was dan ook geen verkooppraatje, maar een inhoudelijk sterk verhaal van de voor- en nadelen van spitten. Er ontstond een stevige discussie over de effecten van spitten op de bodem. Een aantal van de genoemde voordelen waren: geen ploegzool, geen ploegvoor, goede menging van de bodem, afhankelijk van toerental en rijsnelheid, het onderwerken gewasresten en onkruid. Zeker in combinatie met woelers kan de grond optimaal worden bewerkt op de gewenste diepte.

Bijeenkomst Imants BVDe discussie ging verder met het vaste feit dat het momenteel extreem droog is. Ook Braspenning zei dat het verstandig was om nu van de grond af te blijven, tenzij er van te voren stevig beregend is. De grond is heel diep ingedroogd, waardoor er 300 mm water nodig is om de grond weer op vocht te krijgen. Advies was om zo lang mogelijk te wachten of de aanplant een jaar uit te stellen.

De dag werd afgesloten met een rondgang door het kantoorgebouw en de fabriekshal. Deze rondleiding liet zien dat IMANTS inderdaad een professioneel bedrijf is die degelijke machines maakt die over de hele wereld verkocht worden.

Spitten met woelpoten gecombineerd

Spitten met woelpoten gecombineerd

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.