Bijeenkomst aspergetelers bij RAPO BV

SWBijeenkomstRAPO

Net voor de herfstvakantie verzamelde een groepje Schoon Water aspergetelers zich bij plantenkweker RAPO BV in Roosendaal. RAPO (de Roosendaalse Aardbei Planten Onderneming) is een bekende aardbeiplantenvermeerderaar, maar is vorig jaar begonnen met het vermeerderen van aspergeplanten.

Reden om te starten in de aspergewereld was dat het goed past in het arbeidsproces. Bovendien worden er in West-Brabant veel minder asperges geteeld en is er dus ruim de beschikking over verse grond waar nog nooit asperges gestaan hebben. Dit i.t.t. tot Oost-Brabant en Limburg waar een goed perceel vaak lastig te krijgen is. Het gebruik van de verse grond past in de doelstelling van het project Schoon Water, want de verwachting is dat er op deze gronden met minder chemie gewerkt kan worden dan gemiddeld.

Verwerking aardbeienplanten

RAPO heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan en dat wil men ook uitrollen in de asperge. Vandaar dat het bedrijf graag zijn deuren opende voor ons. Na een bedrijfspresentatie van verkoopmedewerkster Charlotte van Meer, gevolgd door een rondleiding door de bedrijfshallen, werd al snel duidelijk dat we hier te maken hebben met een groot, internationaal en professioneel werkend bedrijf. Er werden op het moment van bezoek aardbeienplanten uit Spanje gesorteerd en ingepakt. Dit ging deels met de hand, maar ook grotendeels geautomatiseerd.

Daarna was het tijd om op het veld te kijken. RAPO heeft nu 4 ha asperges gezaaid met 8 rassen (van BEJO en LIMGROUP). Van elk ras waren er planten uitgestoken om goed te beoordelen. Op het moment van bezoek was men nog aan het beregenen. Bizar om dat te zien in half oktober, maar wel hard nodig bleek bij beoordeling van de bodem. Wat was/is het droog! Dankzij alle goede zorgen stonden de planten er prachtig bij. De herfst begint in te vallen dus de verkleuring van het loof was wel zichtbaar. Door het hete en droge weer is er minder tegen schimmels gespoten dan normaal. Dit is natuurlijk bij heel veel plantenkwekers het geval.

PlantmateriaalAsperge

Het plantmateriaal

Beregenen

Beregenen in oktober..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De bijeenkomst eindigde met een discussie over de mogelijkheden van het plantmateriaal in de markt. Tegen 16.30 uur keerde iedereen voldaan huiswaards.

EinddiscussieRAPO

Einddiscussie

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.