Schoon Water teelttip tarwe: ziektedruk laag, bestrijd pas na inspectie gewas

Op dit moment is de ziektedruk van bladvlekkenziekte laag, maar het heeft de afgelopen dagen veel geregend. Welke impact heeft deze regenval op ziektebestrijding in tarwe?

Begin strekking (F6-F7 = 1tot 2knoop) is vaak het cruciale stadium van wel of geen septoria (bladvlekkenziekte) bestrijding. Momenteel is de druk van septoria laag, maar met de regen van de afgelopen dagen nu is het wel opletten. Septoria geeft kleine vlekjes, beginnend onder in het gewas, met zichtbaar zwarte puntjes. Septoria breidt zich uit door opspattende regen en komt zo hoger in het gewas. Bestrijding gaat bij voorkeur met 0,75 ltr Aviator Xpro. Deze heeft de laagste milieubelasting en geeft goede resultaten. Het in het verleden veel gebruikte Opus Team is niet toegelaten in grondwaterbeschermingsgebieden.

Afhankelijk van de gevoeligheid van het ras kan ook een beginaantasting van gele roest voorkomen en dan is bestrijding direct nodig. Er bestaan echter meerdere minder gevoelige rassen, waarbij de kans op gele roest vele malen kleiner is en bescherming dus niet direct noodzakelijk.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.