Schoon Water teelttip suikerbieten: weer vraagt specifieke aanpak onkruid

SuikerbietHet heeft de afgelopen dagen flink geregend en komend weekend gaat de temperatuur weer stijgen. Wat betekent dit voor de onkruidbestrijding in uw suikerbieten? De bieten staan gevoelig door het vele vocht. Ga daarom niet te snel omhoog met doseringen. Ook het onkruid staat immers gevoelig.

Onkruidbestrijding suikerbieten

Zodra er gezaaid is, is op kleigrond de eerste stap in de onkruidbestrijding het gebruik van Goltix of Pyramin DF om kamille te bestrijden.

In grondwaterbeschermingsgebieden gaat de voorkeur uit naar Pyramin DF vanwege een lagere milieubelasting voor het grondwater. Op zandgronden is na zaai een bespuiting alleen nodig als hondspeterselie verwacht wordt. Kies dan een bespuiting met 75 ml Centium. Hierbij bestaat wel kans op chlorose (witverkleuring van de bladeren) indien het regent kort na toepassing.

Goltix Queen is verboden in grondwaterbeschermingsgebieden op percelen met < 2% org. stof en < 10% afslibbaar, voor Goltix WG, SC en Super geldt deze beperking tegenwoording niet meer. Na opkomst kan gestart worden met 4×0,5 ltr BOGT (een mix van de middelen fenmedifam (Betanal), olie, metamitron (Goltix) en ethofumesaat (Tramat)) of 0,75 ltr MaXXPro + 0,5 ltr Goltix. Dit laatste heeft de voorkeur op percelen met varkensgras of uitstaande melden. Goltix kan geheel of gedeeltelijk vervangen worden door Pyramin. Dit werkt beter op veelknopigen, en weliswaar iets minder op zwarte nachtschade, maar het geeft een aanzienlijk lagere milieubelasting.

Voorkom spuitschade: houd doseringen laag
De komende dagen is het opletten met doseringen! De bieten staan gevoelig door het vele vocht en de temperatuur gaat komend weekend sterk omhoog. De combi van MaxxPro werkt feller dan losse componenten. Ga daarom niet te snel omhoog met doseringen. Ook het onkruid staat immers gevoelig.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.