PERSBERICHT: Voetballen op chemievrij natuurgras heeft de toekomst

Voetballen op kunstgras staat flink ter discussie. Na de zorgen over het vrijkomen van kankerverwekkende stoffen uit de rubberen korrels, wil nu een aantal profclubs af van het kunstgras. De gemeente Meierijstad laat zien dat sporten op natuurgras zonder chemische bestrijdingsmiddelen prima kan.

Natuurlijk onkruidbeheer op sportvelden
Vanaf de jaren ‘90 experimenteerde Schijndel in Noord-Brabant (nu onderdeel van gemeente Meierijstad) met natuurlijk beheer van sportvelden. De zogenaamde ‘Schijndelse methode’ gebruikt mechanische onkruidbestrijding. De gemeente werkt met een multifunctionele machine, genaamd Amazone.

“Door het gras een paar keer per jaar ultrakort te maaien krijgen we een stevige gesloten grasmat, die ook nog eens supervlak is. Ook krijgt het onkruid geen kans zich te vestigen”, zegt Wim Bekkers van de gemeente. “We hebben vrijwel geen last van schimmels in de grasmat. We beheren de sportvelden dus 100% chemievrij.” Bekkers is beleidsmedewerker Groen bij de gemeente en al vanaf het eerste uur betrokken.

De eerste maaironde op de velden is aan het begin van het seizoen. Zo begint het nieuwe jaar met schone velden. Daarna komt de machine langs met het grote onderhoud in juni, en gaat dan kruisgewijs en diagonaal over het veld. Ultrakort maaien betekent dat de groeipunten van het gras gespaard blijven en dat het veld er vrij zwart uit ziet.“De eerste keer dat dit gebeurt zijn beheerders sceptisch. Later met de doorzaai komt het oude en nieuwe gras gelijk op, waardoor er een mooie, dikke mat ontstaat. Dat geeft dan veel waardering” zegt Bekkers. Vanaf 2018 zal de gemeente Meierijstad al haar 60 sportvelden op deze manier beheren.

Omschakelen betekent tijdig beginnen
“Het veranderen van het beheer vraagt tijd, en bovendien moeten groenbeheerders ruimte krijgen om te experimenteren”, aldus Bekkers. “Vooral de eerste jaren zijn de kosten hoger, o.a. door hogere stortkosten van biomassa en overtollige teelaarde. Het is belangrijk dat gemeenten die nog niet zijn omgeschakeld hiermee rekening houden in hun begroting.” Joost Lommen, die als adviseur bij CLM samenwerkt met Brabantse gemeenten beaamt dit: “Het is belangrijk dat gemeenten en groenbeheerders nu ervaring op doen zodat ze volledig chemievrij kunnen gaan werken. Vanuit Schoon Water stimuleren we dit. Gemeente Meierijstad laat zien dat dankzij hun ervaring een goede speelkwaliteit haalbaar is zonder aanzienlijke stijging van de kosten.”

Schoon Water voor Brabant
Gemeente Meierijstad werkt mee aan Schoon Water voor Brabant, een stimuleringsproject om grond- en oppervlaktewater schoon te houden. Agrariërs, gemeenten, particulieren en bedrijven werken sinds 2001 samen om de emissie van bestrijdingsmiddelen naar het drinkwater te verminderen. Zo is de uitstoot naar het grondwater al met 75% gedaald.

Meer info
Carin Rougoor (CLM), tel. 0345-470 769, e-mail: crougoor@clm.nl

Dit bericht is geplaatst in Persberichten, Schoon Water voor Brabant met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.