Schoon Water veldbijeenkomst asperges: mechanische onkruidbestrijding en Trichoderma

Bijeenkomst aspergeOp 17 augustus kwam de Schoon Water aspergetelers bij elkaar om bij twee teeltbedrijven te bekijken. Gewasbescherming en (mechanische) onkruidbestrijding kwamen aan bod.

Bij aspergeteler Jos Huijbers is gekeken naar een jonge aanplant Backlin en een bestaand perceel Vitalim. Er is erg weinig gespoten met fungiciden op de percelen. Wellicht te weinig, een grote hoeveelheid naalden begon al te vallen. Om nog maximaal van de groeimaand augustus te profiteren, raadden de aanwezige telers hem aan, nog een bespuiting uit te voeren met Score of Switch.

Jong en oud

Er was een opvallend verschil te zien tussen jonge en oudere ondernemers. De ouderen pakken sneller een chemisch middel tegen onkruid, waar de jongeren sneller mechanisch werken. Zo is de aanwezige hanepoot makkelijk mechanisch te verwijderen. Dit voorkomt dat herbiciden in het drinkwater komen. Dit zelfde meningsverschil kwam terug in de discussie rondom bemesting. De oudere garde bemest veel meer met stikstof dan de jongeren. Het blijft lastig om de boodschap over te brengen aan diegenen die op de oude kennis leunen.

Ter plekke is gekeken naar het stikstofniveau en de vochttoestand. Bijbemesting bleek niet meer nodig maar de vochttoestand was maar net voldoende.

Veldbijeenkomst aspergeTrichoderma tegen ziektes

Het tweede bedrijf, van Gennip BV in Lierop, kweekt aspergeplanten op. Deze mogen geen aantasting hebben, waardoor sterk wordt geleund op gewasbescherming. Toch wordt er ook gebruik gemaakt van Trichoderma, een bodemschimmel. Deze schimmel gaat een verbinding aan met de plant, waarbij de schimmel koolhydraten krijgt in ruil voor nutriënten. Ook kan Trichoderma in grote aantallen zorgen voor ziektebescherming, door de wortels af te schermen voor schadelijke schimmels. Bij Van Gennip zorgden zij ook voor een betere beworteling.

Na de veldbezoeken vond nog een mooie discussie plaats in de lunchroom. Al met al was het een interessante bijeenkomst, de laatsten gingen rond 23:00 naar huis.

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.