Veldbijeenkomst boomteelt: Meten is Weten

Veldbijeenkomst boomkwekerijEind augustus kwamen de Schoon Water deelnemers boomteelt bijeen bij kwekerij M van den Oever in Haaren. Naast een rondleiding op de kwekerij werd aandacht besteed aan bodemanalyses en hun belang bij weerbaar telen. Ook werd het opzetten van een duurzame teeltstrategie behandeld.

De bijeenkomst werd georganiseerd vanuit de studiegroep ‘Duurzame aanpak ziekten en plagen’. Vanuit deze groep innovatieve telers wordt er gezocht naar alternatieve manieren om onkruid te bestrijden en ziekten en plagen aan te pakken. Zo wordt gewerkt met o.a. groenbemesters, compostmengsels op maat, plantversterkers en bodemverbeteraars. Met deze strategieën zijn planten weerbaarder tegen ziekten en plagen en hoeft er minder te worden gespoten. Dit is weer goed voor ons drinkwater.

Martijn van Vijfeiken (Soiltech) gaf een presentatie over bodemanalyses en hun interpretatie. Een gezonde, evenwichtige bodem geeft de plant wat het nodig heeft om te groeien in de juiste verhoudingen. Zo is bijvoorbeeld de verhouding tussen calcium en magnesium belangrijk: bij een disbalans kan de plant een van de twee elementen niet opnemen in de benodigde hoeveelheden. Dit zorgt voor tekorten en stress, waardoor de plant gevoeliger is voor bijvoorbeeld schimmels.

Door de bodem te analyseren kan worden bepaald of het nodig is om bij te sturen. Dit kan met kunstmest, maar ook met o.a. compostmengsels op maat. Dit is compost waaraan de missende elementen zijn toegevoegd. Dit geeft, naast een verbeterde bodemstructuur, ook gezonde, weerbare planten.

Bij boomkwekerij M. van den Oever staat een praktijkproef op perceel Hissusbuske. Robbert Smarius legt uit dat op dit perceel problemen waren met de bodem: de zandgrond was deels verhard en er groei viel tegen. Daarom is compost met steenmeel toegevoegd in verschillende hoeveelheden. Het deel met de hoogste toevoeging van steenmeel stond er beter bij dan het de overige stukken. Bodemanalyses wezen echter uit dat er toch een tekort was aan calcium.

Tot slot werd er een rondleiding gegeven op perceel ‘Bosschebaan’. Op dit perceel wordt compost op maat toegevoegd en ondiep gewerkt met een ecoploeg. Bomen worden losgetrokken met een woelpoot en na de teelt wordt Tagetes of Japanse haver ingezaaid. Ook worden bladmeststoffen, compostthee en gecomposteerde potstalmest van een teler die compost gebruikt in zijn stal gebruikt. De bomen groeien rustig en hebben weinig last van ziekten of plagen.

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.