Schoon Water tip: voorkom structuurbederf neerslag, wacht met bewerking

Neerslag in de maand juli Op 12 juli is er op veel plaatsen in Brabant 30 mm of meer gevallen. De bodem moet een paar dagen de tijd krijgen om dit water te verwerken. Ga niet te snel met zware machines op de percelen, structuurbederf is snel veroorzaakt en niet snel verholpen!

Neerslag welkom

De natuurlijke neerslag was zeer welkom gezien de droogte in juni. Ook voor percelen met groenbemesters is dit water zeer welkom voor een optimale groei en ontwikkeling. Op diverse percelen is de Japanse haver al geklepeld ter voorkoming van zaadvorming en daardoor opslag in het jaar erna. Geklepelde percelen komen door dit water weer goed op en geven zodoende nog meer organisch materiaal, wat weer goed is voor de bodem. Verhoging van het organische stof gehalte in de bodem betekent dat de bodem meer vocht en voedingsstoffen vasthoudt, waardoor de vervolg teelt beter groeit. Bij een optimale groei wordt de inzet van bestrijdingsmiddelen ook lager en zodoende ook de belasting naar het milieu. Foto juli 2017 perceel waar Japanse haver geklepeld is.

Dit bericht is geplaatst in Teelttips met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.