Veldbijeenkomst asperge: mechanische onkruidbestrijding en weerbare planten

Goede wortelgroei nieuwe aanplant asperge

Op 4 juli kwamen Schoon Water aspergetelers bijeen om de nieuwe aanplant te bekijken op twee bedrijven. Diverse rassen en plantdichtheden zijn vergeleken. Ook is gekeken naar mechanische onkruidbestrijding en gewasbescherming.

Onder leiding van Schoon Water adviseur Jos van Hamont keken de deelnemers naar denieuwe aanplant van Robert van Aert in Nispen en Rene Luysterburg in Heerle. Ondanks een moeilijke start door koud weer groeide de jonge aanplant goed, met mooie wortelvorming. Er werd gediscussieerd over het nut van temperatuurmetingen. De metingen kunnen helpen bij het anticiperen op oogstmoment, foliemanagement en watergift. Echter werd vochttoestand op deze bedrijven niet gemonitord. Dat zou zeker nog een aanwinst zijn.

Bij de nieuwe aanplanten is alleen nog een bestrijding uitgevoerd tegen kevers. Het onkruid is machinaal beheerd door in gedeeltes de plantengeul dicht te schuiven. Hierdoor is geen chemische bestrijding nodig geweest tegen onkruid. Dit voorkomt ook dat de middelen in het drinkwater terecht komen. Daarnaast is Vivisol gebruikt. Dit organische middel op basis van Bacillus verbetert de bodemvruchtbaarheid en maakt bodemfosfor vrij. Dit zorgt voor weerbare planten, waar minder in hoeft te worden gespoten.

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.