Schoon Water bijeenkomst boomteelt: nieuwe technieken voor verbeterde indringing

Op 28 juni kwamen de Schoon Water telers van de groepen roos en vaste planten bijeen bij rozenkwekerij Michels in Sambeek. Ze behandelden onderwerpen als driftreductie, hulpstoffen en mechanische onkruidbestrijding. Tot slot kregen de deelnemers een demonstratie van de nieuwe Hardi veldspuit. 

Schoon Water adviseurs Eugene en Francois van Abeelen begonnen de bijeenkomst met actualiteiten. Zo is met het nieuwe activiteitenbesluit de wetgeving omtrent driftreductie veranderd. De spuiten moeten nu ten minste 75% driftreducerend zijn, bijvoorbeeld door gebruik van driftreducerende doppen. Om de telers te ondersteunen heeft Delphy team boomteelt in 2016 een proef uitgevoerd met de 75% driftreductie. Zo zijn de spuitbeelden bekeken, net als afgifte per ha.

De nieuwe regels leidden bij de telers tot een levendige discussie. Bij zowel rozen als vaste planten is indringing en bedekking erg belangrijk. De gewassen zijn dicht, waardoor 200-300 liter per ha niet voldoende zijn voor een goede werking. Bij de discussie kwamen een aantal oplossingen naar voren. Zo is het mogelijk langzamer te rijden, op en neer te rijden of gebruik te maken van verbeterde spuittechnieken. Technieken als luchtondersteuning en de Wingssprayer zorgen voor een verbeterde bedekking, ook bij lagere concentraties. Dit past goed binnen de doelstellingen van Schoon Water: minder spuitvloeistof en minder drift zorgen ervoor dat er minder middel in het drinkwater terecht komen.

Tot slot demonstreerde Etiën Michels de nieuwe Hardi veldspuit. Deze spuit maakt gebruik van luchtondersteuning. De deelnemers waren zeer geïnteresseerd in de werken van de machine, zoals het verschil in spuitbeeld met en zonder toepassing van de luchtondersteuning. Onderwerp van gesprek waen ook de doppen die op de spuit worden gezet.

Demonstratie Hardi spuit

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.