Schoon water tip stamslabonen: Bodemherbicide vaak overbodig bij laat zaaien

Bij stamslabonen die nu nog gezaaid moeten worden of net gezaaid zijn, kan de inzet van een bodemherbicide in veel gevallen achterwege blijven. Veel onkruiden zijn reeds gekiemd en eerder met glyfosaat bestreden. Ook is voor een aantal onkruiden de kiemingstijd voor het grootste gedeelte voorbij. Dit geldt met name voor veelknopigen zoals Varkensgras en Zwaluwtong. Het middel Centium, wat juist sterk is op veelknopigen, kan daarom achterwege blijven.

Alleen probleemonkruiden aanpakken
Een tweede bodemherbicide die nu minder zinvol is, is Dual Gold. Dit middel is vanaf deze tijd alleen nog zinvol op percelen waar probleemonkruiden veel voorkomen. Een voorbeeld hiervan is duivekervel. Dit onkruid wordt na opkomst slecht aangepakt door Basagran. Meldesoorten kunnen soms ook voor problemen zorgen. Tegen meldesoorten heeft zowel Centium als Dual Gold slechts een matige werking. Mochten er nog problemen zijn met meldesoorten kunt u na opkomst bestrijden met Basagran en/of Corum. Het is dan wel zaak om een moment te zoeken dat de melde niet afgehard is. Een goed moment voor een bespuiting is enkele dagen na een regenbui, als de groei er goed in zit.

Schoon Water adviseur Anton van de Velde, Delphy

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips, Vollegrondsgroente met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.