Schoon Water tip mais: bestrijd de haagwinde bij groeizaam weer

haagwinde in de maisHaagwinde is een onderschat probleem op veel percelen. Het groeit vanuit de kanten of oude gedempte sloten en verspreidt zich door grondbewerkingen al snel over het perceel. Met de eerste onkruidbestrijding wordt dit wortelonkruid enigszins onderdrukt. Vervolgens komt men niet meer in de mais en krijgt dit onkruid de kans zich uit te breiden. We zien het dan ook steeds meer in andere gewassen, waar bestrijding nog moeilijker is, opduiken als probleem. Zo zorgt het voor o.a. rooiproblemen van aardappelen en suikerbieten.

Wacht zo lang mogelijk met bestrijding tot de haagwinde volop blad gevormd heeft en in de mais klimt, en de apparatuur er nog door kan. Met onderbladapparatuur is dit rond de 50- 100 cm lengte van het gewas. Ook zijn er volveldspuiten die uitgerust zijn met verengde slangen/buizen die tussen de mais kunnen spuiten. Wacht dan tot de mais goed gestrekt is. Goede ervaringen zijn er met o.a. 99ml Primus of een combinatie van 50ml Primus + 0,5 l Starane. Spuiten bij groeizaam weer (vochtig en warm) geeft het beste resultaat.

Het nieuwe middel Monsoon Active was beperkt beschikbaar en is inmiddels uitverkocht. Omdat haagwinde plaatsspecifiek optreed, is een volveldsbespuiting vaak niet nodig.

Schoon Water adviseur Henry van den Akker, Delphy

Dit bericht is geplaatst in Teelttips met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.