Schoon Water tip aardappelen: zorg voor goede bescherming tegen phytophthora

Na een periode van hoge temperaturen en droogte, waarin phytophthora geen enkele kans kreeg, volgt deze week regen. De beste phytophthora bestrijding is preventief. Zorg daarom voor voldoende bescherming van het blad voor de regen. Middelen met een goed cijfer voor blad bescherming en preventief voor nieuwe groei hebben de voorkeur: o.a. Revus, Valbon, Amphore/Pergovi Flex. Kies in eerste instantie voor Revus, dit middel heeft de laagste milieubelasting.

 BOS

Veel gewassen, vooral die niet beregend zijn geweest, zullen veel hergroei van blad vertonen. Dit betekent sneller onbeschermd blad. Gebruik hier middelen met een + voor preventief nieuwe groei en spuit hier komende week met een wat kortere interval (bijv. 5 dagen). Houd de beslissing ondersteunende systemen (BOS) in de gaten. Als de ziektedruk om laag gaat, kan het spuitinterval ook worden terug gebracht.

Alternaria

Alternaria komst steeds vaker voor en voorzorg is de beste remedie, als schade geconstateerd wordt, is het vaak al te laat. Door de hitte van de afgelopen tijd is het gewas vroeger dan normaal verouderd, en het vochtige weer werkt alternaria in de hand. Dus is het belangrijk op tijd preventief te behandelen. Het is nog te vroeg om specifieke middelen in te zetten. Narita is een effectief middel dat maar beperkt ingezet mag worden. Daarom is het advies om voor Narita te beginnen met een mancozeb bevattend middel, bijv. Curzate of Valbon. Voor vroege aardappelen is knolbescherming belangrijk, daarom is het goed om een middel met knolbescherming gebruiken, bijv. Ranman Top of Infinito.

 Milieubelasting beperken en kosten besparen

Om milieubelasting van de gebruikte middelen verder te beperken verdient het aanbeveling om te kiezen voor een toepassingstechniek die het mogelijk maakt minder middel te gebruiken, bijvoorbeeld luchtondersteuning of een wingssprayer. Gebruik hiervan verlaagt ook de middelkosten per hectare.

 Schema inzet fungiciden

Zorg voor voldoende bescherming tegen phytophthora door het gebruik van een middel dat ook preventief nieuwe groei mee neemt, in een kort interval (afbeelding 1). Neem ook een mancozeb-houdend middel mee tegen alternaria.

Schematische weergave van de plaats van diverse middelen

Afbeelding 1: Schematische weergave van de plaats van diverse middelen

Deze tip is tot stand gekomen in samenwerking met Schoon Water adviseur Henry van den Akker, Delphy

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Teelttips met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.