Bijeenkomst vruchtboomkwekers met LTO cultuurgroep Fruitgewassen

Fruitboomkwekers bijeenkomst Schoon Water voor Brabant

Op 22 juni j.l. vond een gezamenlijke bijeenkomst van vruchtboomkwekers van Schoon Water en LTO cultuurgroep fruitgewassen plaats. In de koelcel van Botden en Willegen werd het thema ‘gewasbescherming’ behandeld, met o.a. het belang van een ruim middelenpakket en de verplichte gewasbeschermingsmonitor. 

De bijeenkomst werd geopend door Pieter van Rijn, voorzitter van de cultuurgroep. Hij behandelde de ontwikkelingen die spelen vanuit de cultuurgroep, zoals het vruchtboomkankeronderzoek en de ontwikkeling van een ‘Elite’ certificaat. Dit certificaat wordt ontwikkeld in samenwerking met de Naktuinbouw, uitsluitend voor Nederlandse fruitbomen.

Daarna vertelde Peter van ’t Westeinde over zijn rol als Coördinator Effectief Middelen Pakket (CEMP). CEMP zorgt voor het behoud van essentiele middelen en voor nieuwe toelatingen. Zo kunnen nieuwe middelen gratis worden aangevraagd voor de fruitboomteelt als ze voor de fruitteelt worden aangevraagd. Echter wordt dit niet altijd gedaan. De toelating van nieuwe (schone) middelen is van belang om een effectief middelenpakket te hebben, waarbij een teler de keuze heeft om af te wisselen tussen werkzame stoffen. Dit is belangrijk om resistentie te voorkomen.

Hans Smeets, Delphy, vertelde vanuit zijn rol als Schoon Water adviseur over diverse aspecten van gewasbescherming. Zo gaf hij uitleg over de gewasbeschermingsmonitor, die voor alle telers verplicht is en waar momenteel sterk op gecontroleerd wordt. Ook werd ingegaan op het schoon houden van grond- en oppervlaktewater. Wanneer middelen niet in het water komen, worden ze minder snel verboden. Dit kan o.a. door erfemissie te voorkomen of driftreducerende maatregelen te nemen.

Spuit Botden bij de bijeenkomst schoon water voor Brabant

Na de broodjes ging de groep naar een perceel één- en tweejarige bomen van Botden en van Willegen. Die stonden er, ondanks het droge, warme weer, prachtig bij. Er werd uitleg gegeven over de op maat gemaakte spuit van CHD die emissiebeperking gerealiseerd kan worden. Ook werd een zelfgebouwde rijenbemester gedemonstreerd, waarmee de meststoffen dicht bij de bomen gestrooid kan worden.

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Schoon Water voor Brabant met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.