Bijeenkomst boomkwekerij: Verticillium en biostimulanten

Veldexcursie boomkwekerij Udenhout

Op 8 juni kwam een deel van de Schoon Water groep boomkwekerij bijeen bij boomkwekerij Udenhout. Daar kregen ze uitleg over studiegroep praktijk netwerk duurzame aanpak van ziekten en plagen en Schoon Water voor Brabant. Ook werd een lezing gegeven over weerbaar telen door Bram Klapwijk van Koppert en vertelde Hans Smeets over onderzoeken naar Verticilium in de boomkwekerij. tot slot kregen de deelnemers een rondleiding over de kwekerij.

Biostimulanten (Koppert)

De bijeenkomst begon met een interessante lezing van Bram Klapwijk (Koppert). Er was vanuit de telers veel belangstelling voor de biostimulanten. Deze bacterien, schimmels, meststoffen en extracten helpen voor een gezonde en weerbare plant. De planten krijgen daardoor minder last van ziektes en plagen. Daardoor zal er minder vaak gespoten hoeven te worden, wat weer goed is voor schoon drinkwater.

Verticillium

Hans Smeets vertelde over de resultaten van PPO onderzoeken naar Verticillium. Bart van der Sluis en Jelle Hiemstra hebben op diverse locaties in het land en in meerdere gewassen onderzoek gedaan naar deze bodemschimmel. Zo is het belangrijk om schoon compost te gebruiken en op te letten op de historie van pachtgrond. Percelen waar eerder gevoelige gewassen als aardbei en aardappel hebben gestaan kunnen een hoger niveaus van Verticillium hebben.

Veldexcursie boomkwekerij Udenhout

Veldexcursie

Na de lezingen werden de telers rondgeleid door Martien Mantje (Udenhout). In de beuken was er aantasting met beukenbladluis. Er mogen steeds minder middelen worden gespoten, die ook nog beperkt ingezet mogen worden. Het toedienen van aminozuren kan de werking van middelen als Movento verbeteren. Er hoeft dan ook minder gespoten te worden. Een perceel esdoorns was voor een groot deel aangetast met Verticillium. Gedurende de discussie onder de deelnemers kwamen een goede bodemstructuur en een balans in de voedingsstoffen naar voren als goede maatregelen om zo’n grote uitval te voorkomen.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.