Persbericht: Beheerders actief aan de slag met chemievrij werken in sport en golf

Beheerders van voetbal- en golfverenigingen in Noord-Brabant werken steeds vaker zonder bestrijdingsmiddelen. Dit draagt bij aan het schoon houden van het water, als bron voor ons drinkwater. Veel sportvelden binnen de grondwatersbeschermingsgebieden in Noord-Brabant worden nu al beheerd zonder bestrijdingsmiddelen. Sportverenigingen lopen daarmee enkele jaren voor op de wetgeving. Echter is het nog geen gemeengoed en dient er nog meer ervaring mee opgedaan te worden. Vanaf 2020 geldt een verbod op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen op sportvelden en golfbanen.

Beheerders van Brabantse sportvelden en golfbanen lieten zich op 11 januari j.l. op het Efteling Golfpark informeren over de laatste stand van zaken over chemievrij beheer. De goede opkomst, bestaande uit gemeenten, sportveldbeheerders en adviseurs, maakt duidelijk dat het onderwerp leeft onder de betrokkenen. Op de Schoon Water bijeenkomst vertelde Brabant Water hoe belangrijk chemievrij beheer is voor schoon water.

Gemeentelijk beheer
De gemeenten binnen de grondwaterbeschermingsgebieden in Noord-Brabant lopen voorop qua chemievrij beheer. Vanaf 2016 is het niet meer toegestaan om op verhardingen chemische middelen toe te passen. Uit de inventarisatie bij de 18 Schoon Water gemeenten blijkt dat vrijwel al deze gemeenten ook het beheer in het openbaar groen al geheel chemievrij uitvoeren. Daarnaast wordt in circa de helft van gemeenten op de voetbalvelden geen chemie meer gebruikt. Op 11 januari vertelde de gemeente Helmond hoe zij hun sportvelden sinds 2 jaar zonder chemie beheren. Afstemming met de sportclubs is hierbij heel belangrijk: “Speeldruk is een belangrijke factor voor de kwaliteit van de grasmat”.

Beheer golfbaan
Het Efteling Golfpark heeft in 2016 een eerste stap gezet om haar golfbaan chemievrij te beheren. Door micro-organismen aan de bodem toe te voegen, worden bodem en gras vitaler en daarmee minder gevoelig voor kwaadaardige schimmels, plaaginsecten als engerlingen en emelten. Een dichte grasmat is ook minder kwetsbaar voor de vestiging van onkruiden. De bemesting is verlaagd; ook dit komt ten goede aan het bodemleven en uiteindelijk aan een sterkere golfbaan. Het afgelopen jaar is slechts eenmalig één hole behandeld met een herbicide. De milieubelasting is hierdoor zeer sterk gereduceerd t.o.v. voorgaande jaren. De komende jaren werken de Efteling, leveranciers en Schoon Water hieraan verder.


Als u vragen heeft kunt u contact opnemen met Carin Rougoor (CLM) via crougoor@clm.nl of 0345-470769.

Dit bericht is geplaatst in Persberichten, Schoon Water voor Brabant met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.